Malik Azmani (VVD): 'De Commissie moet daadkrachtig en snel optreden om de inflatie-en energiecrises in de EU het hoofd te bieden'

16-09-2022

State of the Union - 14.09.2022

 

De speciale aandacht van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen voor het MKB kan op onze volle steun rekenen. De VVD heeft de Commissie meermaals opgeroepen om de ruggengraat van onze economie zoveel als mogelijk te ondersteunen en tegelijkertijd de ruimte geven om te groeien. Dit houdt in dat de EU steviger in onze interne markt moet investeren en handelsakkoorden moet afsluiten met onze partners zoals Chili en Nieuw-Zeeland. We zijn daarom nieuwsgierig naar het aangekondigde SME Relief Package.

 

De Commissie moet ook daadkrachtig en snel optreden om de inflatie-en energiecrises in de EU het hoofd te bieden. Bedrijven en consumenten gaan gebukt onder de gevolgen van Poetins oorlog tegen Oekraïne. Von der Leyen heeft gedurfde voorstellen in haar speech gedaan om in te grijpen in de energiemarkt. Maatregelen zijn hard nodig om de energieprijzen omlaag te brengen. Tegelijkertijd moeten we oppassen dat we het kind met het badwater niet weggooien en onze energiemarkt ontregelen op de langere termijn door nu haastige beslissingen te nemen.

 

Ook de versnelling van de European Green Deal is waar de VVD telkens op hamert en is broodnodig om onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Maar betaalbaar gas blijft de komende tijd hard nodig. Het is daarom goed dat de Commissie hechter en strategischer samen gaat werken met gasleveranciers zoals Noorwegen en Algerije. Het concrete voorstel van de Europese Commissie om de ontwikkeling van waterstof te versnellen is een uiterst belangrijk initiatief, waar ook de Nederlandse industrie veel baat bij zal hebben.

 

Malik Azmani

Delegatieleider VVD fractie in het Europees Parlement

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.