Lockdown en productiemaatregelen per land

23-03-2020

Vrijwel alle Europese landen, en veel daarbuiten, hebben momenteel restricties ingevoerd om verspreiding met corona tegen te gaan. Deze lockdown maatregelen hebben ook impact op Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld doordat winkels gesloten zijn of doordat productie verminderd wordt. Hierbij een overzicht van de maatregelen de voor Nederland belangrijkste landen.

 

  1. België

Cafés, restaurants, bars, winkels etc. zijn gesloten. Supermarkten en apotheken zijn wel open. Er mag maar een gelimiteerd aantal mensen tegelijk naar binnen. Mensen mogen de straat op om een rondje te lopen/fietsen/joggen maar alleen samen met iemand die in hetzelfde huis woont en moeten 1,5 meter afstand houden van anderen.

 

Bedrijven moeten verplicht telewerken mogelijk maken voor werknemers. As dit onmogelijk is moet een bedrijf zorgen dat werknemers 1,5 meter afstand van elkaar houden. Als dit niet kan moet het bedrijf sluiten. Uitzondering op de regel zijn de bedrijven in vitale processen. Ook zij moeten telewerken/afstand garanderen maar hoeven niet te sluiten indien dit niet mogelijk is. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om hulpverleners, postkantoren en defensie.

 

Het decreet staat online met de uitgezonderde sectoren/activiteiten vanaf pagina 6.

 

Er is een reisverbod voor alle 'niet-essentiële reizen', bijvoorbeeld toeristen. Wel zijn er uitzonderingen voor mensen die over de grens werken, zorg personeel en vervoer van goederen. Er moet aangetoond worden dat de reis noodzakelijk is.

 

  1. China

In China worden de meeste lockdown maatregelen afgebouwd. De stad Wuhan, waar de uitbraak begon, is als enige nog in een lockdown. De provincie eromheen is wel alweer vrij om te reizen.

 

Ook de productie in China is weer toegenomen en containerschepen verlaten weer de haven met als bestemming Europa.

In China bereiden ze zich voor op een tweede golf sterfgevallen. Nu de lockdown maatregelen opgeheven en/of verminderd zijn is de kans dat het aantal besmettingen weer zal toenemen. Tot nu toe is die tweede golf nog niet te zien in de gepubliceerde cijfers.

 

  1. Denemarken

Als een van de eerste landen in Europa heeft Denemarken op 13 maart grenzen gesloten en bijeenkomsten van meer dan 10 mensen afgeraden. Mensen in niet-essentiële functies moesten thuisblijven en zoveel mogelijk vanuit huis werken. Scholen, onderwijsinstellingen, kinderdagverblijven, bibliotheken etc. werden voor ten minste 2 weken gesloten. Drie dagen later werden daar ook cafés/restaurants aan toegevoegd. Door gemeentes wordt gelimiteerde kinderopvang georganiseerd voor mensen die niet zelf opvang kunnen verzorgen.

 

Vanaf 18 maart werden ook winkels met veel contact gesloten, zoals kappers of discotheken. Andere winkels moeten garanderen dat mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook zijn bijeenkomsten met meer dan 10 mensen officieel verboden, in plaats van alleen afgeraden.

 

Niet-essentiële reizen moeten worden afgelast. Vluchten van en naar risicogebieden zijn gecanceld.

 

  1. Duitsland

In Duitsland is aangekondigd dat alle bijeenkomsten van meer dan 2 personen verboden worden. Daardoor zullen ook restaurants, winkels, kapsalons en overige niet-essentiële winkels gesloten worden. Mensen mogen naar buiten met mensen met wie ze samenwonen of maximaal 1 ander persoon met wie ze niet in huis wonen, en moeten 1,5 meter afstand houden.

Ook heeft Duitsland grenzen met Italië, Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland (waaronder lucht- en zeevaart) gesloten. Reizigers die een dringende reden hebben om van en naar deze landen te reizen moeten daar bewijs van meenemen.

 

Bondskanselier Angela Merkel is zelf ook in thuis-quarantaine, doordat een arts die haar een vaccinatie heeft gegeven positief getest is op corona.  

 

  1. Frankrijk

President Macron heeft corona de oorlog verklaard. Franse burgers moeten thuisblijven en mogen alleen voor noodzakelijke dingen, zoals boodschappen doen, de straat op. Het huis uit gaan om andere redenen, bijvoorbeeld het opzoeken van vrienden en familie, is niet toegestaan. Als mensen het huis uit gaan, bijvoorbeeld om een beetje beweging te krijgen, moet dat alleen. Meerdere mensen zijn al beboet voor het niet naleven van deze regel.

 

Eerder waren alle niet-essentiële winkels, zoals cafés, theaters, bioscopen etc. al gesloten. Ook de tweede ronde van de verkiezingen is opgeschort.

 

Frankrijk heeft aangegeven bereidt te zijn grenzen te sluiten als andere landen- hun insziens- niet voldoende maatregelen treffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo stonden ze vorige week op het punt de grens met het VK te sluiten, vlak voordat daar extra maatregelen werden afgekondigd.

 

  1. India

India heeft snel vergaande maatregelen aangekondigd. Het land met 1,3 miljard inwoners heeft nu nog relatief weinig bevestigde besmettingen- minder dan 1500- maar de regering is bang dat als het virus echt goed uitbreekt het India extreem hard zal raken. Door vroeg een lockdown in te gaan hoopt Modi te leren van andere landen en een groot aantal slachtoffers te voorkomen. De lockdown is aangekondigd op 24 maart en geldt 21 dagen.

 

De lockdown houdt in dat mensen hun huizen niet meer uit mogen- tenzij echt noodzakelijk. Alleen essentiële diensten zijn nog open. Onder dit laatste vallen onder andere ziekenhuizen, politie, media en supermarkten en apotheken. Ook scholen zijn dicht en trein- en vliegverkeer is opgeschort. Premier Modi beloofde 2 miljard dollar in de zorg te investeren.

 

De gevolgen voor de Indiase bevolking zijn zeer groot en er zorgde voor veel onrust, onder andere door vaagheid over wanneer mensen wel hun huis uit mochten. Veel met name arme mensen die normaal in grote steden werken, wilden terug naar hun woonplaatsen. Daarvoor moeten zij vaak lange afstanden te voet af leggen- met weinig voedsel en water. In een aantal steden ontstonden rellen doordat politie mensen tegenhield, waarna die de politie met stenen bekogelden.

 

  1. Italië

Italië is als eerste van de Europese landen in lockdown gegaan. Mensen mogen alleen de straat op om naar hun werk of de supermarkt te gaan en moeten daar een getekend certificaat voor hebben. Militairen en politie controleren mensen op straat. Ook reizen binnen Italië is niet meer toegestaan.

 

Ook is aangekondigd dat Italië alle fabrieken, behalve voor essentiële producten, zal gaan sluiten. Supermarkten, banken, postkantoren, verzekeringskantoren en openbaar vervoer zullen open blijven.

 

Sectoren die niet essentieel zijn, zijn onder andere de auto-, kleding- en meubelindustrie. Tot en met woensdag moet de productie verlaagd worden om vervolgens tot (ten minste) 3 april stil te liggen. Vakbonden vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan omdat veel sectoren een uitzondering hebben gekregen.

 

  1. Japan

In Japan zijn vooralsnog geen plannen om een echte lockdown in te voeren. De overheid probeert verspreiding vooralsnog vooral te voorkomen door te voorkomen dat buitenlanders naar het land reizen.

 

Japan heeft veel minder macht dan andere landen om bewoners thuis te laten blijven: een restrictie is wettelijk gezien alleen een oproep aan burgers om het huis niet te verlaten, maar kan niet afgedwongen worden.

 

Naar schatting zorgt een lockdown van Tokyo (waar de meeste gevallen zijn) voor 1 maand voor een economische krimp van 1%.

 

Burgers in Tokyo wordt opgeroepen om zelf verstandig te zijn en zo veel mogelijk thuis te blijven.

 

  1. Luxemburg

Luxemburg heeft op 15 maart de meeste non-food winkels en restaurants gesloten. Postkantoren, banken en dierenwinkels zijn uitgezonderd. Ouderen van 65+ en kwatsbare mensen wordt gevraagd thuis te blijven. Mensen mogen in hun eentje of met mensen uit hetzelfde huis de straat op maar worden gevraagd 2 meter afstand te bewaren met andere mensen op straat. 

Scholen en onderwijsinstellingen zijn gesloten. Er rijdt minder openbaar vervoer, maar de grenzen blijven open. (Er zijn wel reisrestricties doordat bijvoorbeeld Duitsland de grenzen met Luxemburg gesloten heeft.)

Ook in Luxemburg wordt er gesproken over een productiestop.

 

  1. Oostenrijk

De maatregelen in Oostenrijk verschillen per provincie. Zo zijn de regio's Tirol en Arlberg volledig in lockdown terwijl andere provincies nog minder vergaande maatregelen hebben. Voor het hele land geldt dat bijeenkomsten van meer dan 5 personen niet doorgaan. Oostenrijkers wordt opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand te bewaren. Niet-essentiële winkels zijn gesloten.

 

Vliegverkeer, behalve vrachtverkeer en Oostenrijkers die terug naar huis keren, wordt gecanceld. Reisverkeer met Zwitserland en Italië is stilgelegd. Reizen vanuit het VK, Nederland, Rusland en Ukraine mag alleen onder bepaalde omstandigheden. Er zijn vanuit Oostenrijk geen restricties op Duitsland, maar Duitsland heeft wel de grens met Oostenrijk gesloten.

 

  1. Spanje

Ook Spanje is in een lockdown, waarbij mensen alleen naar buiten mogen voor noodzakelijke dingen. Mensen mogen alleen in hun eentje de straat op. De meeste winkels (inclusief hotels, musea, bibliotheken etc.) zijn gesloten met uitzonderingen voor supermarkten en apotheken maar ook kapsalons, stomerijen, en tabakswinkels. De overheid behoudt zich het recht voor om fabrieken en energiebedrijven over te nemen.

 

Ook heeft Spanje, net als Portugal, de grenzen gesloten/gelimiteerd voor niet-essentiële reizen. Spaanse burgers mogen wel de grens over. Vervoer van goederen kan wel doorgaan maar zal ook hinder ondervinden. Transport- over de weg, de luchtvaart, zeevaart en op spoorwegen- is met zo'n 40-60% verminderd.

 

Sinds maandag 30 april zijn in Spanje ook alle niet essentiële bedrijven en fabrieken gesloten.

 

  1. Verenigd Koninkrijk

Het VK was relatief laat met het nemen van maatregelen maar toen die er eenmaal kwamen waren ze gelijk streng. Als eerste stap werden vrijdag 20 maart bars, restaurants en cafés gesloten en mensen opgeroepen om afstand van elkaar te nemen. Dat maakte tijdens dat weekend totaal geen indruk. Net als in Nederland werden stranden, parken en andere openbare plekken massaal bezocht.

 

Als antwoord daarop kondigde Boris Johnson maandag 23 maart een algehele lockdown aan. Britten mogen alleen het huis uit om boodschappen te doen, naar hun werk te gaan (als dat noodzakelijk is), om medische redenen of- maximaal één keer per dag- om wat beweging te krijgen. Ze mogen met niet meer dan 2 mensen de straat op en moeten 1,5 meter afstand houden van anderen. De politie heeft extra macht gekregen om te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt.

 

Boris Johnson is ondertussen positief getest op corona en in zelf-quarantaine in Downing Street. Ook andere Ministers, staatssecretarissen, adviseurs en belangrijke bewindslieden- waaronder adviseur Dominic Cunnings, Brexit onderhandelaar David Frost, en zowel de Minister als staatssecretaris voor gezondheid- zitten thuis na positief getest te zijn of na het vertonen van symptomen.

 

  1. Verenigde Staten

 De maatregelen in de VS verschillen enorm per staat. Met meer dan 160 duizend bevestigde besmettingen heeft het land de meeste corona patiënten ter wereld (1 op de 6 bevestigde besmettingne is in de VS). De meeste gevallen komen voor in New York. 

 

32 staten hebben al restricties en/of lockdowns aangekondigd terwijl andere staten, met minder besmettingen, nog geen actie hebben genomen of alleen in bepaalde regio's binnen de staat. Ongeveer 75% van de Amerikanen wordt door de maatregelen geraakt.

 

Op federaal niveau zijn richtlijnen afgegeven die recent verlengd zijn tot eind April.

 

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.