Caroline Nagtegaal (VVD/RENEW): ‘Onze maritieme maakindustrieën mogen geen schipbreuk lijden door China!’

17-11-2022

De Nederlandse en Europese maritieme maakindustrieën worden bedreigd door oneerlijke concurrentie uit China. Het land is nu al een grote speler in de scheepsbouw; 5 van de 10 grootste werven ter wereld liggen in China en ze gaan verder dan de (casco) bouw van container – en binnenvaartschepen. Er worden namelijk ook al cruiseschepen, hefschepen, offshore-installaties, gastankers en andere schepen gebouwd. China’s groeiende invloed zal in de toekomst alleen maar doorzetten en, als we niet uitkijken, ten koste gaan van onze eigen Europese scheepsbouwsector.

 

In tegenstelling tot Europese scheepsbouwers, krijgen Chinese werven namelijk staatssteun waardoor zij onder de prijs kunnen werken. Nederlandse en andere Europese scheepsbouwers komen hierdoor onder druk te staan. Er worden steeds minder Europese schepen gebouwd en er gaan steeds meer Europese banen in de sector verloren. Het concurrentievoordeel van China is ook terug te zien in orders van Europese reders. Van de 28 miljard euro aan orders in 2021, is bijna 40% geland in China. Slechts een klein deel van de orders - zo’n 1% - bleef in Europa. En dat terwijl we in Nederland zoveel pioniers hebben in de scheepsbouw, zoals Royal IHC uit Kinderdijk en Damen Shipyards uit Gorinchem.

 

De groeiende maritieme macht van China bezorgt het land ook militaire voordelen, omdat China schepen ontwerpt die mogelijk in te zetten zijn voor militaire doeleinden. Veel Chinese schepen kunnen tanks vervoeren en krijgen communicatiesystemen met militair gerelateerde aanpassingen. Dit mogen we als Europa niet faciliteren. Zeker gezien de huidige geopolitieke ontwikkelingen, is het van groot belang dat we onze strategische autonomie in Europa bevorderen en China op afstand houden. Als we niet ingrijpen, komt China steeds dichterbij haar economische, politieke en militaire doelen.

 

Groeiende afhankelijkheid van China heeft nu al gevolgen voor de maritieme industrie. Als de scheepsbouw geen bescherming krijgt, gaat deze sector in Europa verloren. Het is daarom tijd voor gericht Europees maritiem beleid, want we mogen ons niet de kaas van het brood laten eten!

 

Caroline Nagtegaal - van Doorn

Europarlementariër VVD/RENEW-fractie

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.