Bas Eickhout (GL): ‘Klimaatpakket Commissie is eerste stap, maar nog maar het begin'

16-09-2021

We staan aan het begin van een decennium waarin Europa cruciale stappen moet zetten naar de nieuwe groene economie, terwijl het moet werken tegen interne en externe krachten die de eenheid van diezelfde Europese Unie aantasten. Met nog drie jaar te gaan kan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geen vertraging meer oplopen en zal ze de drie uitdagingen gelijktijdig moeten aanpakken. Van binnenuit is de grootste bedreiging de uitholling van onze rechtsstaat, de basis waar onze Unie op is gebouwd. Te lang heeft de Europese Commissie deze langzame uitholling toegelaten. Het is nu aan de Europese Commissie om elk instrument volledig in te zetten tegen landen als Hongarije, Polen en Slovenië zonder partijpolitiek, inclusief het inzetten van het conditionaliteismechanisme dat sinds 1 januari bestaat.

 

De groeiende instabiliteit in de wereld is op dit moment het meest zichtbaar in Afghanistan, waar een unilateraal besluit van de Verenigde Staten Europa volledig in verlegenheid brengt. Maar ook Afghaanse vluchtelingen dreigen weer als politiek instrument te worden ingezet. Zolang Europa geen menselijker antwoord heeft op vluchtelingen, zullen de Lukashenko’s en Erdogans Europa blijven chanteren.

 

Terwijl Europa hieraan het hoofd moet bieden, moet de nieuwe groene economie worden gebouwd. Met het klimaatpakket heeft de Commissie in juli een eerste stap gezet, maar we zijn nog maar aan het begin. Investeringen moeten veel overtuigender ingezet worden op vergroening (en niet naar fossiel gaan). Een groene industriepolitiek moet niet alleen gericht zijn op productie, maar juist ook de consumptie van groene producten. En een coherent vervuiler betaalt-principe moet gepaard gaan met veel grotere investeringsfondsen. Alleen zo worden de echte stappen gezet naar een nieuwe economie door een Unie die geloofwaardig en consistent een alternatief biedt voor menig andere wereldmacht.

 

Bas Eickhout, GL-fractievoorzitter in het Europees Parlement

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.