Terugblik op webinar met Eurocommissaris Frans Timmermans en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz

04-11-2021

Zo'n 175 branches en bedrijven namen op 28 oktober deel aan een webinar met Eurocommissaris Frans Timmermans en staatssecretaris Dilan Yeşilgöz van EZK over de klimaatconferentie in Glasgow en Fit for 55. Er kwamen veel vragen aan bod, van ondernemers en branches uit sectoren uiteenlopend van de afvalbedrijven, de netwerkbedrijven, de zeevaart, de chemie en tal van andere met kleine en middelgrote en grote bedrijven.

 

De deelnemers spraken uit gecommitteerd te zijn om een succes te maken van de energietransitie. Zowel de staatssecretaris als de Eurocommissaris prezen hoe Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven vooroploopt qua klimaatplannen en acties. Van de groenste haven van de wereld tot samenwerking van BOVAG met Natuur & Milieu.

 

Ook de zorgen rondom het level playing field en andere knelpunten werden gedeeld. Zo maakte Frans Timmermans duidelijk dat hij -net als VNO-NCW en MKB-Nederland- grote zorgen heeft over de tekorten aan technici, de lange doorlooptijden van vergunningen en de uitvoering van de transitie.

 

Naast een antwoord op talloze vragen zegde de staatssecretaris concreet toe om te kijken of de bouwkeramieksector (oa baksteen en keramieken dakpannen) zijn unieke situatie bij minister Blok van EZK en het ministerie kan toelichten. De afvalsector kan zijn Europese plannen om meer reductie mogelijk te maken toelichten aan de Eurocommissaris. Ook zegde Timmermans toe om in gesprek te gaan (na COP26) over de zeevaart en met name ook het mkb in die sector en de kansen en risico’s daar.