Historie

De geschiedenis van VNO‑NCW

Wat nu VNO-NCW is, begon in 1899 met de oprichting van de Vereeniging van Nederlandse Werkgevers (VNW). Een initiatief van Derk Willem Stork (Stork) en Jacques van der Marken (onder meer Gist-Brocades). Zij besloten om zich als vooruitstrevende werkgevers te verenigen om ‘de Sociale Kwestie’ op te lossen. Een van de zaken waar ze aan meewerkten was de invoering van een Ongevallenwet. Die zorgde ervoor dat werknemers na een ongeval op het werk een uitkering kregen. Dat was nieuw in die tijd. Stork en Van der Marken stonden bekend om hun sociaal-ondernemerschap en dat is ook altijd een belangrijk onderdeel gebleven in de vereniging die zij oprichtten. Sterker nog, het was een harde eis voor lidmaatschap dat er fatsoenlijke arbeidsomstandigheden door de onderneming werden nageleefd.

Naast VNW ontstonden er meer landelijke en plaatselijke ondernemersorganisaties. Sommigen waren niet religieus, andere voor rooms-katholieke of protestants-christelijke ondernemers. Uiteindelijk fuseerden de twee grote landelijke, neutrale ondernemingsorganisaties in 1968 tot het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO). En de grootste christelijke organisaties vormden twee jaar later het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW). In 1997 besloten VNO en NCW om te fuseren tot wat nu VNO-NCW is.

Negen jaar later kwam een hechte samenwerking tot stand tussen VNO-NCW en MKB-Nederland. De verenigingen blijven naast elkaar bestaan, maar hebben wel een gemeenschappelijk bureau, dat sinds 2009 is gevestigd in de Malietoren in Den Haag.

Ben je geïnteresseerd in onze geschiedenis? Lees dan dit document.