28 JAN, 2016 • Actueel
Ondernemen in een gevaarlijke wereld
Wilt u een exemplaar van ‘Onze wereld uitgedaagd’, de essaybundel voor de jaarlijkse Bilderbergconferentie? Mail naar forum@vnoncw-mkb.nl. Op=op [NB Actie is gestopt op 10/02/16]
Frank Heemskerk: ‘Papa, waarom hebben ze een hekel aan ons?’
lees het hele essay
‘Ik bezocht in Egypte een opleidingsproject van de Wereldbank. Vaak zijn het jongeren die als eersten in hun familie een vervolgopleiding hebben gevolgd. Het spaargeld van vader, moeder, broers en zussen is in hen geïnvesteerd. Hoe frustrerend en vernederend is het dan om rond te moeten hangen en geen baan te kunnen vinden’, zegt Wereldbank-bewindvoerder Frank Heemskerk.
Hij haalt zijn eigen kinderen aan, die na de aanslagen in Parijs aan hem vroegen: ‘Papa, waarom doen die terroristen zulke vreselijke dingen? Waarom hebben ze zo’n hekel aan ons?’ We denken niet genoeg na over het antwoord op die vraag, stelt Heemskerk. Het is te makkelijk om te zeggen dat de islam niet deugt en dat werkloosheid je eigen schuld is; moet je onze taal maar leren spreken.
Natuurlijk moet Europa in de strijd tegen het terrorisme ook meer investeren in beveiliging, bewaking, onderzoek en opsporing, zegt hij. Maar dat alleen zal niet helpen. ‘Uiteindelijk moeten we het hebben van de kracht van onze universele waarden en van ons vermogen om kansen te creëren voor iedereen.’
Frank Heemskerk is bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarvoor zat hij in de top van Royal HaskoningDHV, was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA en staatssecretaris van Economische Zaken. Hij begon bij ABN AMRO.
Petra Stienen: ‘Talent moet overal een kans krijgen’
lees het hele essay
In de Arabische wereld van de tirannen was alleen een hoopvolle toekomst weggelegd voor conservatieve moslimmannen van zekere leeftijd met goede contacten met de politieke en militaire macht. De meeste jongeren, vrouwen en religieuze en etnische minderheden hadden geen toegang tot goed onderwijs, de arbeidsmarkt en invloedrijke posities, zegt arabist Petra Stienen.
De jonge revolutionairen die tijdens de Arabische lente aan de macht kwamen, hadden geen antwoord op de erfenis van de slechte staat van infrastructuur, onderwijs en zorg, en van hoge werkloosheid. De terroristen van IS wisten daar vervolgens van te profiteren. Is er iets levensvatbaars tussen tirannen en terroristen, vraagt Stienen zich af.
Hoopvol is de ontwikkeling in Tunesië. Daar worden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbonden, mensenrechtenorganisaties en de advocatuur bij elkaar gebracht om een dialoog tussen de islamitische partij en de oppositie te bewerkstelligen. Daar kunnen wij ook wat van leren. ‘Want ook in Europa en Nederland ligt de vraag voor of de gevestigde orde inclusiever kan zijn, zodat het talent van iedereen mag schitteren in de samenleving.’
De vluchtelingenstroom maakt de vraag alleen maar pregnanter. Als de vluchtelingen op termijn teruggaan naar hun eigen land, kunnen zij ambassadeurs zijn van Nederland en onze nieuwe zakenpartners worden, aldus Stienen.
Petra Stienen is arabist en lid van de Eerste Kamer voor D66. Als diplomaat was zijn jarenlang werkzaam in het Midden-Oosten.
Hasmik Matevosyanis: ‘Uitbuiting en verspilling tegengaan’
lees het hele essay
‘Het is mooi om je creativiteit uit te leven, maar ik vind het nog belangrijker om waarde toe te voegen, iets goeds te betekenen voor mensen.’ Dat dacht Hasmik Matevosyanis tijdens haar mode-opleiding. Wie gaat het maken, wie gaat het dragen: daar ging het niet over tijdens de lessen. En dus ook niet over de verspilling van grondstoffen en de slechte arbeidsomstandigheden voor miljoenen in de mondiale mode-industrie.
Ze begon de hele productieketen te onderzoeken. ‘Toen was de magie van de mode er voor mij wel af. Maar ik was er des te meer van overtuigd dat mode duurzaam moet worden.’ Haar docenten vonden het maar niks: ‘Je haalt de pret eruit.’ Voor onderzoek moest ze maar naar de universiteit gaan.
Matevosyanis zette door en ontwikkelde na haar studie een duurzaam business model. Nieuwe kleding wordt voor de volle prijs verkocht. Daarnaast krijgen klanten de mogelijkheid om kleding te lenen of tweedehands te kopen, binnen dezelfde winkelformule. Met aandacht voor mens en milieu in de hele keten.
Hasmik Matevosyanis studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2014 schreef ze het boek Paradigm shift in fashion.
Download het gehele boek ‘Onze wereld uitgedaagd’ (pdf) van de Bilderbergconferentie 2016.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.