20 MEI, 2015 • Buitenland

Obama redt Kenia. Toch?

Keniaanse ondernemers rekenen op wonderen. Van de Amerikaanse president Barack Obama welteverstaan. In juli neemt hij deel aan de Global Entrepreneurship Summit in Kenia, het land waar zijn vader vandaan komt. En dan…

Obama rain man. Als de Amerikaanse president Barack Obama in juli Kenia bezoekt, wordt er veel van hem verwacht. Dat hij voor regen zorgt en de waterschaarste in delen van het land oplost. En dat hij tegelijkertijd ook even alle voedseltekorten laat verdwijnen.

Obama is niet zomaar een gast. De ‘machtigste man ter wereld’ is ook Kenia’s son. Zijn home coming wekt daarom hoge verwachtingen. Vooral in het district Siaya in West-Kenia, waar zijn vader vandaan komt. Zakenlieden, aangevoerd door gouverneur Cornel Rasanga, hadden een dag na het bekend worden van Obama’s bezoek hun wensenlijstjes al gereed.

‘Obama kan het zich echt niet veroorloven zijn ouderlijke grond te negeren’, meent Rasanga. ‘Zijn Kenia-reis dient zich niet tot de hoofdstad Nairobi te beperken. Het is beter voor hem als hij ook zijn oma, mama Sarah Obama, en het graf van zijn vader in Siaya bezoekt.’ Lokale leiders zullen hem vervolgens confronteren met alle problemen in de regio, benadrukt Rasanga.

De onverharde wegen veranderen in het huidige regenseizoen in een ondoordringbare modderpoel. Een ramp voor de ontelbare brommertaxi’s, het enige betaalbare vervoer in deze streek. ‘Obama moet geld geven om alle wegen te asfalteren’, zegt de jonge ondernemer Caleb Otieno, die een paar maanden geleden met een kleine lening zijn eerste Indiase brommertje aanschafte. Zijn vriend Charles Onyango is visser op het nabijgelegen Victoriameer en verwacht dat de Amerikaanse zakenlieden die in Obama’s kielzog meereizen vette contracten komen afsluiten voor de export van vis naar de VS.

In Centraal-Kenia hebben handelaren in khat, de stimulerende plant die erg populair is onder Somaliërs, al enige tijd te lijden onder een importverbod in Groot-Brittannië en Nederland en zij zien in Obama de ideale persoon om te lobbyen voor opheffing van het verbod. ‘De huidige boycot is slecht voor het Keniaanse zakenleven, dat normaal vele miljoenen dollars verdient aan de khat-export’, verzekert handelaar George Makau. ‘Miljoenen waar de hele gemeenschap van profiteert.’

Maar er zijn ook nuchtere Kenianen. Zij constateren droogjes dat de Amerikaanse leider te laat komt. ‘Kenia heeft zich inmiddels aan de Chinezen uitgeleverd’, stelt zakenman Richard Nyabwari. ‘Obama zal onze levens niet veranderen, zijn bezoek zal zíjn leven veranderen. Hij zal beseffen dat de wegen waarover hij rijdt, de elektriciteit die het huisje van zijn oma verlicht en het restaurant waar hij eet Chinees zijn. Amerikaans is uit.’

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

buitenland