Mondkapjesplicht, avondklok: de Belgen doen alles tegen corona

14-09-2020

Sinds België experimenteert sinds met regionaal en lokaal maatwerk tegen corona, is het land in één lappendeken aan verschillende maatregelen veranderd. En groeit het verzet tegen die aanpak. ‘Ik raak er wel moe van.’

 

In een open brief die zo’n twee weken geleden naar buiten werd gebracht kraken meer dan veertig Belgische geneeskundig specialisten, advocaten en economen de aanpak in hun land. 'De regels veranderen voortdurend en zijn niet overzichtelijk. Er zijn talloze discriminerende regimes en verschillen in behandeling tussen verschillende beroepen', aldus de critici. Ze willen dat daar een einde aan komt. Voor het vaststellen van verder coronabeleid dienen er nieuwe werkgroepen te komen met meer diverse deskundigen en meer oog voor economische en sociale schade, vinden zij.

 

Wel of geen mondkapje? Nederlandse ondernemers denken er verschillend over. Kijk maar

 

Kritiek op verschillen coronamaatregelen 

Ook in ondernemerskring groeit kritiek. Zes Vlaamse ondernemers richten hun pijlen in een petitie die inmiddels door meer dan duizend mensen is gesteund op Belgisch topviroloog Marc Van Ranst. Het verwijt is dat deze regeringsadviseur 'onnodig grote economische en maatschappelijke schade heeft aangericht met ongenuanceerde en roekeloze uitspraken'. De kritische ondernemers nemen het de viroloog vooral kwalijk dat hij opriep niet naar Antwerpen te komen. Dat gebeurde in de weken in augustus dat het aantal besmettingen daar weer opliep.

 

de economische en maatschappelijke schade was enorm

 

Volgens Antwerps burgemeester Bart de Wever zat er begin augustus niets anders op dan de teugels weer aan te trekken. In overleg met provinciaal gouverneur Cathy Berx werd het een verscherping voor de hele regio.

Het effect daarvan was te zien in Turnhout, een grotere stad in de provincie Antwerpen, op een half uurtje rijden van Tilburg.  De massaal gedragen mondkapjes vielen het meest op. Iedereen vanaf 12 jaar is in de provincie was verplicht er een te dragen op straat, en op andere plaatsen die publiek toegankelijk zijn. En dan met name wanneer het druk is.

 

Ene plaats wel mondkapjesplicht, andere niet 

Zoals ‘s zaterdags in de straten rond de Grote Markt van Turnhout. Het is marktdag, diverse kramen staan opgesteld rond de Sint-Pieterskerk, in de winkelstraten is genoeg volk op de been. Wat meteen opvalt: iedereen, jong en oud, zonder uitzondering, heeft een kapje op. Zelfs de meeste fietsers in het centrum van Turnhout dragen er een. 'Het is zoals het is', zegt een marktkoopvrouw die samen met haar man de Turnhoutenaren van verse groenten voorziet. 'We dragen de maskers als de burgemeester het zegt. En als het niet meer hoeft gaan ze af. Maar soms raak je wel moe ervan, met die regels die van markt tot markt verschillen.'

 

Een andere maatregel die Antwerps gouverneur Berx provinciebreed afkondigde was een avondklok, die al snel verschoof naar de nacht. Tussen half 2 en 5 uur ´s nachts diende 'het openbaar sociaal leven' te stoppen. Maar wie laat of vroeg van en naar het werk moest had genoeg aan een eenvoudig briefje van de werkgever. Sinds eind augustus zijn die verscherpingen weer ingetrokken, omdat het aantal besmettingen in Antwerpen en omgeving voldoende was gedaald.

 

wel/geen mondkapje, avondklok, telkens nieuwe maatregelen... het is ingewikkeld

 

Ook in Hasselt, de hoofdstad van de Vlaamse provincie Limburg, besloot de burgemeester enkele weken tot aanscherping. Die even later ook weer werd ingetrokken, zodat iedereen opnieuw zónder mondkapje op de binnenstad in mocht. Winkelen hoefde ook niet meer in je eentje, en er was geen limiet meer aan de tijd die je tussen de schappen kon doorbrengen.

 

België is inmiddels een lappendeken van verschillende maatregelen 

Zo is heel België een lappendeken van verschillende maatregelen geworden, waarbij burgemeesters en gouverneurs zelf kunnen bepalen of er meer nodig is dat de landelijke, federale coronamaatregelen. Ook over de taalgrens zijn er verschillen: de Walen hoeven nog maar 1 meter onderlinge afstand te houden, de Vlamingen formeel nog 1,5 meter.

Het maatwerk kwam in de plaats van de omstreden landelijke ingrepen die België in het voorjaar nog goeddeels plat legden en die tot sluiting van de grens met Nederland leidden. Dat wil niemand meer, en dus werd besloten dat lagere bestuurders beter maatwerk konden leveren.

 

Alles om een tweede lockdown te voorkomen 

De nieuwe aanpak kan vooralsnog rekenen op begrip van de Vlaamse ondernemersvereniging Voka. Die hoopt dat zo kan worden vermeden dat zowel het openbare leven als de economie opnieuw worden stilgelegd. 'We roepen alle ondernemingen op om extra voorzichtig en waakzaam te zijn en blijven. Ze hebben massaal geïnvesteerd om veilig doorwerken mogelijk te maken. Het is in ieders belang dat dit gevrijwaard wordt', zegt Voka-secretaris Niko Demeester. 'Nieuwe besmettingen gebeuren vooral via private contacten. Het is dus correct dat eerst daar beperkingen worden opgelegd.' 

 

'een nieuwe lockdown zou echt een rampscenario opleveren'

 

Een nieuwe lockdown zou echt een rampscenario opleveren, taxeert Demeester. Voka vreest dat dan 'een op vier ondernemingen die de boeken moeten toedoen en duizenden mensen die van tijdelijke naar permanente werkloosheid gaan.'

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.