Met bacteriën ging Nutricia kindersterfte tegen

03-09-2021

Geen borstvoeding? Dan was je kind vroeger aangewezen op een voedster of koeienmelk. Maar dat liep helaas liep niet altijd goed af. Nutricia bracht daar verandering in. In de serie vernieuwers: zuivelfabriek Nutricia.

 

Ze staan er een beetje geposeerd op, maar zeg nou zelf, het is wel een mooi plaatje. De fabrieksarbeiders van Nutricia zijn druk bezig met pasteuriseren en steriliseren van de melk die net naar binnen is gebracht. Als ze nou niet teveel op de camera letten. Straks gebeuren er nog ongelukken.

In de grote vaten wordt de melk geschikt gemaakt voor menselijke consumptie. Boven de vaten hangen deksels die via kettingen en katrollen zorgen voor afsluiting tijdens het proces. De vloer glimt van de nattigheid. Links staat een grote stapel blikken. Zou daar al poedermelk in zitten? Midden achter loopt een klein kereltje rond. Het is 1907 en in die tijd neemt men het nog niet zo nauw met kinderen op de werkvloer.

VernieuwersWie een blik in de geschiedenis van Nederland werpt, begrijpt meteen waarom we al jaren bovenaan de lijst van meest innovatieve economieën staan. Ook ondernemers droegen daaraan hun steentje bij met creatieve en gewaagde ideeën, die soms onmogelijk leken en dan toch een succes werden. En dankzij wie Nederland er nu heel anders uitziet. In de nieuwe serie vernieuwers: zuivelfabriek Nutricia.

Bacterievrije melk

Maar waarom wordt de melk niet gewoon zo gedronken? Dat heeft alles met de samenstelling te maken. Want het zal je maar gebeuren, dat het niet lukt om je pasgeboren baby borstvoeding te geven. Vroeger huurde je dan, als je daar tenminste geld voor had, een voedster in. Was je niet in die positie dan probeerde je het met koemelk. Maar aangezien deze melk minder geschikt is voor mensenbaby’s, kwam het helaas vaak voor dat een baby voor het eerste jaar stierf.

Niet alle melk is zomaar geschikt voor mensenbaby's. Deze werknemers van Nutricia zetten hun beste beentje voor om koeienmelk zo aan te passen dat de samenstelling ook voor mensen veilig is
Niet alle melk is zomaar geschikt voor mensenbaby's. Deze werknemers van Nutricia zetten hun beste beentje voor om koeienmelk zo aan te passen dat de samenstelling ook voor mensen veilig is
Foto: M. van Leeuwen/Stadsarchief Zoetermeer

Tenminste… tot de Duitse professor Backhaus tijdens een congres in 1896 Berlijn een presentatie geeft over zijn uitvinding van bacterievrije melk. In het publiek spitst arts Johannes van der Hagen zijn oren. Bij thuiskomst vertelt hij zijn broer Martinus, die margarine- en zuivelfabrikant is, over zijn bevindingen. Die is zo enthousiast dat hij de professor vraagt om hem een licentie te verlenen zodat hij zelf volgens deze methode zuigelingenvoeding kan maken. Zo komt het dat Nutricia in Zoetermeer een fabriek bouwt die de eerste Nederlandse flesvoeding produceert. De naam Nutricia is afgeleid van het Latijnse nutrire dat voeden betekent.

 

Medische producten

Van der Hagen is een man met een missie. Hij wil dat zijn product zo breed mogelijk wordt verspreid en hij opent winkels in grote steden. Daarnaast richt hij zich steeds meer op innovatieve, medische producten zoals suikervrije melk voor diabetespatiënten en voeding voor mensen met een schildklieraandoening. Omdat er binnen het bedrijf zoveel kennis van speciale voeding aanwezig is, richt Nutricia in 1946 zelfs een eigen onderzoekscentrum op met laboratoria voor babyvoeding en al snel rollen de eerste blikjes Olvarit babyvoeding van de band.

Klinische voeding, dieetproducten en ziektespecifieke voeding produceert Nutricia nog steeds en het bedrijf blijft vernieuwen. Ook de overname door het Franse Danone in 2007 heeft daar geen verandering in gebracht.