Meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven graag

28-05-2015

Hoera, er zijn weer meer vrouwen die in Nederland de top hebben bereikt. Volgens nieuwe cijfers van de stichting Talent naar de Top werd in 2014 20,9 procent van de topfuncties binnen de bedrijven die de stichting ondersteunen, gevuld door vrouwen. In 2013 was dat nog 19,8 procent. Hoewel er groei is, kan het tempo zeker wel omhoog. Zo hoeft het niet nog eens vijftien jaar te duren eer 30 procent van de plekken door vrouwen zijn gevuld. Er zijn immers genoeg vrouwen met de juiste persoonlijkheid en competenties die staan te springen om plaats te nemen in raden van Ccommissarissen en raden van bestuur van bedrijven.

Daarbij helpt het enorm wanneer bedrijven een handje geholpen worden. Zo’n ‘handje’ is bijvoorbeeld de zogenoemde topvrouwendatabase. Daarin staan inmiddels negenhonderd namen van enthousiaste en geschikte vrouwen, een initiatief waar ook VNO-NCW aan meewerkt. Alle partijen worden zo geholpen om voorbij te kijken en zo de database te gebruiken bij het zoekproces.

Daarom is het uitstekend dat minister Bussemaker op zoek gaat een duurzame oplossing voor de database, zoals ze vorige week aan de Kamer beloofde. Natuurlijk staat deze database niet op zichzelf. Zo worden er ronde tafels en evenementen georganiseerd met alle betrokken partijen, waar de vrouwen in de database met ervaren commissarissen en bestuurders in gesprek kunnen. Want er kunnen nog zoveel vrouwen met bestuurderstalent rondlopen in Nederland, het is ook van belang dat bedrijven deze vrouwen daadwerkelijk aan zich kunnen binden.

Dat de opmars van vrouwen in de top onomkeerbaar is, is duidelijk. De percentages gaan immers onverminderd omhoog. Maar om deze opmars nog harder te laten gaan, zijn initiatieven zoals de database voor topvrouwen welkom om te boel op scherp te zetten en te houden. Zeker omdat blijkt dat de bedrijven die het charter Talent naar de Top hebben ondertekend duidelijk koplopers zijn als het gaat om een evenwichtige verdeling van vrouwen en mannen in het bestuur zoals de Wet bestuur en toezicht voorschrijft. En dat is belangrijk. Want – het kan niet vaak genoeg gezegd worden – onderzoek van onder andere McKinsey heeft aangetoond dat bedrijven met méér vrouwen aan de top gewoon beter presteren. Punt.