21 JAN, 2016 • Regiocolumn

LWV: Voorbeeld voor Nederland

Make it in the Netherlands! staat op een poster die in diverse bushokjes in Limburg hangt. Leerlingen van het regionaal opleidingscentrum Arcus College in Heerlen hebben de poster ontworpen. Ze waren uitgedaagd met een poster te komen die de boodschap ‘het is aantrekkelijk om hier te werken’ pakkend overbrengt.

Dat made in the Netherlands in het buitenland geldt als kwaliteitslabel, is al lang geen punt van discussie meer. Maar essentieel voor de toekomst zal zijn of we dit kwaliteitslabel weten te continueren. Terecht is hier recent aandacht aan besteed tijdens de Dag van de industrie, een dag die in het teken stond van de industrie als aanjager van de economie.

Naast voldoende investeren in kennis, zal ook moeten worden gewerkt aan de invulling van de behoefte aan technisch personeel op alle niveaus. Hiervoor kunnen we niet zonder internationaal talent van elders. Een goede sociaal-culturele leefomgeving – als onderdeel van een open en tolerante samenleving – is een belangrijke voorwaarde om die mensen hier te krijgen én te houden.

Ook tijdens een symposium van Maastricht University dat ik recent bijwoonde was het thema Make it in the Netherlands. Uit de diverse toespraken bleek dat de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt essentieel is om talent voor Nederland te behouden. Evenals het goed leren kennen van de sociale omgeving. Ik vind het dan ook positief dat 85 procent van de internationale studenten de cursus Nederlands volgt die de universiteit aanbiedt.

Juist om de verbinding met de arbeidsmarkt te versterken heeft de LWV samen met kennisinstellingen en overheid het programma Limburg Magnet geïntroduceerd. Dit moet talent binden aan de regio. Jongeren en bedrijven maken via onder meer college tours en bedrijfsbezoeken kennis met elkaar. Inmiddels hebben al ruim 3.500 studenten een profiel aangemaakt op www.brainport2020career.nl.

Limburg Magnet is nu al een succes. Neem de verkiezing van de aantrekkelijkste werkgever van Limburg. Die heeft eraan bijgedragen dat 4.500 scholieren hebben kennisgemaakt met bedrijven. En tientallen van hen hebben na hun opleiding ook werk gevonden bij die bedrijven. Volgens mij draagt de Limburgse aanpak serieus bij aan het veiligstellen van de toekomst van Made in the Netherlands. Het zou daarom goed zijn als deze aanpak elders in het land navolging krijgt.

Jan Zuidam, Voorzitter LWV

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.