Kabinet: zet Nederland nu eens digitaal op de kaart

25-09-2014

Smartphone, dat woord was de enige concrete verwijzing naar ict in de Troonrede van vorige week. Maar verder werd er in de Troonrede en de Miljoenennota weinig gerept over maatregelen die een stimulans vormen voor de digitale economie. De prioriteit werd vooral gegeven aan economische groei en groei van de werkgelegenheid.

Dat is natuurlijk prachtig, maar het lijdt geen twijfel dat juist door inzet van ict en goede informatievoorziening nieuwe groeikansen en banen kunnen worden gecreëerd. Die kansen worden nu nog onvoldoende benut.

Nederland kan internationaal de proeftuin voor innovatie worden. Er moet meer samengewerkt worden om zo de snelheid waarmee (soms radicaal) nieuwe technologie, nieuwe diensten en nieuwe platformen worden toegepast in Nederland te verhogen.

Deze nieuwe ict-toepassingen zullen al sneller dan we soms beseffen ons leven en werken veranderen. Ze kunnen echter ook de basis zijn voor een nieuwe golf aan economische groei. Een vooruitziende en doortastende opstelling plaatst ons bovenop de golf. Een afwachtende houding zou ons stil leggen: dead in the water, verstoken van de energie van de golf.

Zo kan Nederland zich onderscheiden van de rest van de wereld en economisch groeien door de toepassingen die hier het eerst zijn ontwikkeld wereldwijd te exporteren.

Terughoudendheid zorgt ervoor dat groeikansen worden gemist. Bestaande wet- en regelgeving moet worden heroverwogen om innovatie niet te remmen maar juist een kans te geven. Ook de mogelijkheden om contacten met de overheid efficiënter in te richten en daarmee administratieve lasten te voorkomen behoeven nog verdere aandacht. En tegelijkertijd moet de haalbaarheid van ict-projecten meer aandacht krijgen. Aan het kabinet nu om te komen met een brede visie op de verdienkracht van de toekomst.

Dit artikel komt uit de print Forum