Hoeveel ondernemers zitten er nu in de Tweede Kamer?

27-01-2022

De Tweede Kamer is sinds kort 8 nieuwe gezichten rijker. Zij vervangen degenen die vanuit de Kamer naar het nieuwe kabinet zijn overgestapt. Zitten er nog ondernemers tussen de nieuwelingen?

 

Om met de deur in huis te vallen: maar liefst zes van de acht nieuwe Kamerleden zijn ooit ondernemer geweest. Een kleine nuance: de meeste wel met een adviesbureau, dus geen directeur-eigenaar met (veel) personeel. Zij vervangen acht politici van wie er drie ervaring hebben in het bedrijfsleven: Mark Rutte en Sigrid Kaag als werknemer van Unilever en Shell, en Wopke Hoekstra als partner (bij McKinsey). Wie zijn die ondernemende nieuwe Kamerleden?

 

VVD

Harry Bevers (rechts op de foto) had tussen 2002 en 2022 diverse bedrijfjes op het gebied van ict- en managementadvies. Ook Hawre Rahimi (middelste foto) was van 2004 tot 2018 werkzaam als managing parnter in ict-advies. Erik Haverkort (links op de foto) werkte eerst bij VolkerRail en was sinds 2014 werkzaam als zelfstandig projectmanager op het gebied van de openbare ruimte.

 

D66

Hind Dekker-Abdulaziz (links op de foto) was consultant in de telecom. Fonda Sahla werkte sinds 2019 als zelfstandig projectmanager bij het Residentie Orkest.

 

 

 

CDA

Henri Bontenbal gaf onder de naam Bureau Bontenbal van 2013 tot 2015 advies op het gebied van energie, milieu en duurzaamheid. 

 

 

 

ChristenUnie

Stieneke van der Graaf keert terug in de Tweede Kamer. Voor haar eerste termijn in de Kamer werkte ze als juridisch adviseur bij Capitol Tool Company (financiering mkb in ontwikkelingslanden).

 

 

Zo komen er dus vijf Kamerleden met ondernemerservaring bij, terwijl het aantal dat heeft gewerkt in het bedrijfsleven met één daalt. Dat brengt het totaal aantal Kamerleven met ervaring in het bedrijfsleven op 76, net iets meer dan de helft dus. Dat kan zomaar het verschil maken bij stemmingen over zaken die het bedrijfsleven aangaan.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief