27 JUN, 2023 • Achtergrond

Hoe ondernemend is de nieuwe Eerste Kamer?

De BoerBurgerBeweging is niet alleen de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer, maar levert ook nog eens de meeste Kamerleden met ervaring in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit deze inventarisatie van de achtergrond van alle 75 Kamerleden. Bijna de helft heeft in het bedrijfsleven gewerkt, of werkt daar nog steeds.

 

Van de 75 Kamerleden hebben er 35 in het bedrijfsleven gewerkt. Dat komt neer op 47 procent. Van die 35 zijn of waren er 23 ondernemer (31 procent). Ter vergelijking: de huidige Tweede Kamer telt 76 Kamerleden (een krappe meerderheid) met ervaring in het bedrijfsleven. Die ervaring is van belang, en niet alleen omdat het parlement (Eerste en Tweede Kamer) idealiter een afspiegeling van de samenleving vormt. Het zijn immers onze volksvertegenwoordigers. Bedrijfservaring is ook van belang omdat deze Kamerleden enig idee hebben van hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Zij kunnen daar in hun politieke werk rekening mee houden. Concreet: de Eerste Kamer toetst de wetsvoorstellen die door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Dus kan zij ook toetsen of de wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn op de werkvloer van bedrijven.

Bij het in kaart brengen van het aantal senatoren met ondernemerservaring is de lat niet al te hoog gelegd. Een tijdje werken als zzp’er geldt ook als ondernemen. Veel van de 22 ondernemers hebben ook als zelfstandige gewerkt. Hoe is dat over de partijen verdeeld?

BBB: 16 zetels

Bedrijfsleven: 12

Waarvan ondernemers: 6

 

Opvallend: er zit geen actieve boer voor de BBB in de Eerste Kamer. Waarschijnlijk is het boerenbedrijf daar toch iets te intensief voor. Wim Jaspers en oud-VVD’er Gert-Jan Oplaat komen nog het meest in de buurt. Jaspers hield varkens en melkvee met zijn broer, en Oplaat was deelgenoot in het agrarische familiebedrijf. Andere Kamerleden zijn in elk geval wel bekend met de agrarische sector, bijvoorbeeld als medewerker bij een producent van landbouwmachines of bij een exporteur van houdbare melk. De andere ondernemers zijn of waren onder meer belastingadviseur en accountant.

VVD: 10 zetels

Bedrijfsleven: 5

Waarvan ondernemers: 2

 

Als ‘ondernemerspartij’ moet de VVD in dit geval toch de BBB voor laten gaan. Fractievoorzitter Edith Schippers was bestuursvoorzitter van DSM Nederland. Tanja Klip werkte freelance als kunsthistorica.

GroenLinks: 7 zetels

Bedrijfsleven: 2

Waarvan ondernemers: 1

 

Fractievoorzitter Paul Rosenmöller werkte in zijn jonge jaren uit ‘ideologische bevlogenheid’ (Wikipedia) in de Rotterdamse haven. Daarna ging hij naar de FNV. Noortje Thijssen gaf met adviesbureau ‘Voor Impact’ advies aan bedrijven en organisatie over beleidsbeïnvloeding op het gebied van duurzaamheid. Dus het Kamerlidmaatschap ligt in het verlengde daarvan, zou je kunnen zeggen.

PvdA: 7 zetels

Bedrijfsleven: 2

Waarvan ondernemers: 2

 

De arbeiderspartij haalt 2 uit 2. Fractievoorzitter Mei Li Vos was partner bij effectenbeurs NPEX. Artie Romsodit is eigenaar van onderzoeksbureau CitySolutions.

CDA: 6 zetels

Bedrijfsleven 2

Waarvan ondernemers: 2

 

Ook het CDA haalt 2 uit 2. Hugo Doornhof is partner bij een advocatenkantoor. Greet Prins had een communicatiebureau en was bestuursvoorzitter van reclamebureau Saatchi & Saatchi.

PVV: 4 zetels

Bedrijfsleven: 3

Waarvan ondernemers: 3

 

De PVV haalt bijna een 100 procent score. Ilse Bezaan had een yoga- en spiritueel centrum. Marjolijn Faber werkte als freelancer in de ict. En Alexander van Hattem heeft een juridisch adviesbureau.

SP: 3 zetels

Bedrijfsleven: 1

Waarvan ondernemers: 1

 

Rick Janssen was horecaondernemer in Scheveningen.

PvdD: 3 zetels

Bedrijfsleven: 1
Waarvan ondernemers: 1

 

Dieren en zaken kunnen samengaan. Niko Koffeman was medeoprichter van ‘De vegetarische slager’ en is nu betrokken bij ‘opvolger’ Those Vegan Cowboys (plantaardige melk).

JA21: 3 zetels

Bedrijfsleven: 3

Waarvan ondernemers: 2

 

JA21 scoort 100 procent op bedrijfservaring. Fractievoorzitter Annabel Nanninga werkte in een damesmodezaak en een ijssalon, en was freelance publicist. Karin van Bijsterveld is zelfstandig advocaat. Ruben Baumgarten werkte in de biotech-industrie.

ChristenUnie: 3 zetels

Bedrijfsleven: 1

Waarvan ondernemers: 0

 

Eric Holterhues werkte bij de Triodos Bank.

FvD: 2 zetels

Bedrijfsleven: 1

Waarvan ondernemers: 1

 

Joris van den Oetelaar is ondernemer is de paardensector en de evenementenbranche. 

Volt: 2 zetels

Bedrijfsleven: 1

Waarvan ondernemers: 1

 

Eddy Hartog is zelfstandig mediator.

50PLUS: 1 zetel

Bedrijfsleven: 1

Waarvan ondernemers: 1

 

Martin van Rooyen was partner bij accountantsbureau Coopers & Lybrand. Daarnaast had hij managementfuncties bij Shell Nederland, de NAM en NUON.

D66 (5 zetels), SGP (2 zetels), OPNL (1 zetel): geen bedrijfservaring

 

30 vrouwenVan de 75 senatoren zijn er 30 vrouw, blijkt uit een inventarisatie van Parlement.com. Bijna de helft van de Eerste Kamer is tussen de 50 en 64 jaar oud. Slechts 2 Kamerleden zijn jonger dan 35. Vier Kamerleden hebben een migratieachtergrond, al is de achtergrond van niet alle Kamerleden bekend bij de samenstellers. 58 Kamerleden (77 procent) zijn academisch geschoold. Meer dan de helft (43) woont in de provincies Noord- en Zuid-Holland, en Utrecht. Volt-senator Eddy Hartog woont afwisselend in Ierland en Brussel.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

bedrijfslevencdachristenunied66eerste kamerforum voor democratiegroenlinksondernemerspvdapvvsgpsptweede kamervvdwet- en regelgeving