2 OKT, 2014 • Achtergrond
Hier was 1 miljoen te halen
Welke gemeente trekt in deze tijd 1 miljoen euro uit om innovatieve projecten te steunen die nog in de kinderschoenen staan? Den Haag doet het dit jaar voor de tweede keer. Logisch, vindt verantwoordelijk wethouder en locoburgemeester Ingrid van Engelshoven (D66). Het levert banen op. Wie volgt?
Een miljoen per jaar uit de gemeentekas voor een stapeltje ideeën. Is dan geen weggegooid geld? Integendeel, zegt de Haagse wethouder en locoburgemeester Ingrid van Engelshoven (D66). Voor het tweede jaar op rij geeft Den Haag geld voor innovatieve projecten op het gebied van veiligheid. Het helpt niet alleen bedrijven door de valley of death, maar versterkt ook nog eens de lokale economie, zegt Van Engelshoven. The Hague Security Delta heeft sinds het begin in 2010 zon drieduizend banen opgeleverd. En onze inzet trekt ook investeerders.
Het is ouderwets, vindt de wethouder, om anno 2014 als gemeente alleen nog maar te investeren in bedrijventerreinen. Je moet investeren in innovatieve sectoren, vindt ze. En zorgen dat er wordt samengewerkt. In deze tijd ontstaat groei door delen van kennis. Juist de clustering maakt nieuwe initiatieven mogelijk.
Kunstmatig banen creëren met overheidsgeld, werkt niet. Dat heeft het verleden wel geleerd, meent de Haagse wethouder. De projecten van de campus hebben een spin-off naar met name het mkb. Er zal op termijn toch iets geproduceerd worden. Dat is waarschijnlijk bij bedrijven in de regio.
Ooit begon het klein als een samenwerkingsverband van onder andere overheid, TNO, Twynstra Gudde, het Nederlands Forensisch Instituut en het The Hague Center for Strategic Studies. Doel: het netwerk rond cybersecurity, nationale veiligheid en stedelijke veiligheid professionaliseren. Naar eigen zeggen is de The Hague Security Delta inmiddels het grootste veiligheidscluster in Europa. En met ongeveer vierhonderd bedrijven goed voor een kleine 13,5 duizend banen en een gezamenlijke omzet van 1,4 miljard euro.
De gemeente Den Haag komt niet alleen met geld over de brug, maar zorgde er ook voor dat er een proeftuin kwam midden in de gemeente die zich als internationale stad van recht en veiligheid profileert. Een campus waar intensief contact is tussen universiteiten in Leiden en Delft en het bedrijfsleven. Van Engelshoven: Ik heb gemerkt dat de vorming van zon cluster moet passen in het profiel van een gemeente. Het aantrekkelijke van de HSD-campus is dat erbuiten gelijksoortige bedrijven zijn. Er is ook een zekere selectie. De bedrijven moeten ook niet te homogeen van aard zijn, dat levert geen innovatie op. Verder moet je als gemeente bereid zijn om te investeren. En als wij publiek geld investeren, wil ik er iets voor terug. Als het geen banen oplevert is dat voor mij de showstopper. Want daar doen we het voor.
Met het The Hague Security Delta Stimuleringsfonds stimuleert de gemeente Den Haag samenwerking en groei in de security sector. Projectvoorstellen voor de regeling worden ingediend door samenwerkende bedrijven in de veiligheidssector, kennisinstellingen en overheden. Deze projecten omvatten de ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe producten, diensten of faciliteiten. De regeling moet leiden tot tenminste vijf innovatieve samenwerkingsverbanden in het veiligheidsdomein. De subsidie bestaat uit een eenmalige bijdrage van maximaal 50 procent van de subsidiabele projectkosten met een minimum van 50.000 euro en een maximum van 200.000 euro. Het project wordt uitgevoerd door minimaal een (potentiële) eindgebruiker en twee ondernemingen, waarvan er tenminste één een kleine of middelgrote onderneming is. De projectorganisatie wordt gevestigd op de HSD Campus of in het Field Lab van het Innovatiehuis Forensics of projectactiviteiten worden uitgevoerd op de HSD Campus.
Hoe 5 Haagse ondernemers er met de poet vandoor gingen
Het is een systeem geworden waarmee je via een app op je telefoon een code krijgt als je wilt inloggen. Dat betekent dat je het merkt als iemand anders onder jouw naam inlogt. Sommige banken gebruiken ook zon systeem. Het moeilijke is dat het altijd moet werken en op bijna alle systemen. De beveiliging is extreem zwaar. Als jouw telefoon wordt gekopieerd, moet de app niet meegaan. En dan moet het ook nog gebruiksvriendelijk zijn.
In eerste instantie ging het ons puur om het geld, toen we de aanvraag bij de gemeente indienden. Het ontwikkelen kost ons twee jaar winst. Wij kunnen het ons niet veroorloven om dat in één project te stoppen en onze partner, security-adviseur Pointgroup, ook niet.
De subsidie is slim opgebouwd. Je bent verplicht een behoorlijk bedrag te besteden aan huisvesting op de The Hague Security Delta-campus. Die campusgedachte werkt zo goed dat wij er een permanente vestiging openen. Als je even gaat lunchen met mensen die elders op de campus werken, kom je vol ideeën terug. En in de security heb je veel met overheden te maken, dan moet je in de buurt zijn. Het is ook een representatieve omgeving. Pitgroup zit in een mooi oud fabrieksgebouw in Amsterdam. Dat creatieve broedplaatssfeertje werkt goed voor klanten die een website willen, maar het heeft niet zon serieuze uitstraling.
De camera is het probleem niet, het gaat om de software. Die moet het bloed isoleren van de achtergrond. Artsen gebruiken iets dat er op lijkt al veel langer bij het opsporen van tumoren en bij het onderzoeken van blauwe plekken bij kindermishandeling. Maar dat zijn dure, grote, zware dingen met laptops er aan. Wij hebben een aluminium kastje ontwikkeld ter grootte van een halve schoenendoos.
De bijdrage van de gemeente Den Haag heeft ervoor gezorgd dat ons project niet in de academische lade is verdwenen. The Hague Security Delta-campus heeft een hele mooie infrastructuur voor ons. Ik heb presentaties gegeven voor de politie en voor minister Opstelten. Omdat het Nederlands Forensisch Instituut ook in het projectteam zit, kan in de praktijk worden getest.
Het idee is dus eigenlijk heel simpel en voor de hand liggend, maar gek genoeg bestaat zoiets nog niet. Met een vriend heb ik drie jaar geleden een weddenschap gesloten dat ik met onze camera binnen een jaar te zien zou zijn in een aflevering van de Amerikaanse serie Crime Scene Investigation. Dat is wat langer geworden, maar ik heb goede hoop. Deze maand presenteren we een tweede versie.
De afgelopen maanden hebben we geïnventariseerd welke informatie wij hebben willen. Daar gaat ons project uiteindelijk om: het bij elkaar brengen van nuttige informatie uit openbare digitale bronnen om veiligheidsrisicos te analyseren. Wat kunnen we zeggen over de toekomstige ontwikkelingen in Rusland? Hoe zit de toekomst van drones er uit? Die informatie willen we niet alleen uit Engelstalige bronnen, maar ook uit Chinees- of Russischtalige. De informatie die wij verzamelen willen we gebruiken voor scenario studies en expert opinions over veiligheidssituaties.
Wij hebben er in het verleden al aan gewerkt, maar omdat HCSS niet genoeg kennis heeft van it en de conceptuele benaderingswijze die daarvoor nodig is, lag het stil. Nu zit er een softwarepartij bij die dat wel heeft, maar die niet de inhoudelijke expertise heeft die wij hebben. Het is interessant om te ervaren hoe commerciële partijen dat concreet inkaderen. Zijn er technische beperkingen? Zijn de doelstellingen bij iedereen duidelijk?
Met de bijdrage van Den Haag is het nu minder risicovol geworden om er in te investeren omdat we niet meer de enige zijn. Zon analysesysteem inkopen zou misschien kunnen. Óf je krijgt dan een klein deel van wat wij willen. Óf het net wordt veel te breed uitgespreid. Om het in sporttermen te zeggen: behalve het elftal, krijg je ook het stadion erbij.
Met een computersimulatie kan getraind worden hoe je communicatiestromen kunt analyseren en in de hand kunt houden. Het idee lag al op de plank. We hebben het eerst gespeeld als een soort bordspel. Er kwamen heel enthousiaste reacties, maar toen we steun vroegen om het verder te ontwikkelen, krabbelde iedereen terug.
Het project belandde in de valley of death: het werkt, maar het is niet klaar voor de markt. Doordat het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat de veiligheidsregios ondersteunt bij crisisbeheersing, er toekomst in zag, hebben we samen met andere partners geld bij de gemeente Den Haag aangevraagd om het project weer vliegend te krijgen.
De gemeente Den Haag is duidelijk een partij die gewicht in de schaal legt. De The Hague Security Delta-methode dwingt je ook om verder te denken dan je eigen hokje. Wat hebben we? Wie moet het gebruiken? Kúnnen ze dat ook? Deze maand willen we de digitale versie lanceren die gebruikt kan worden voor de trainingen.
In beveiligingsland zijn de marges flinterdun. Het is een hele slechte business om investeringspartners te vinden. Door de Haagse subsidie kunnen we aan de markt laten zien dat wij met onze robot buiten inbrekers kunnen pakken. Beveiligingsbedrijf Trigion heeft gezegd: Als jullie dát kunnen, willen we wel verder investeren. Ook het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam zit in het team. In totaal hebben we een kleine miljoen euro nodig, het eerste deel is dus binnen gekomen via de The Hague Security Delta-subsidies.
We zitten nog in de fase met een prototype. Uiteindelijk moet het een klein autootje worden, zoiets als de Renault Twizzy. Nu steken we veel tijd in het gedrag van de robot. Hij moet bijvoorbeeld blijven reageren op impulsen. Niet dat inbrekers hem kunt afleiden in de ene hoek om daarna toe te slaan in de andere hoek van het bedrijventerrein. Bewakers van vlees en bloed hebben daar handboeken voor, de robot moet dezelfde protocollen volgen. Hij moet ook helemaal autonoom worden. Alleen bij het begin en eind van de dienst geeft hij een seintje. En als er iets niet in de haak is natuurlijk.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.