8 JUN, 2020 • Achtergrond
Haalt het 100 jaar oude Steenge tentverhuur de 101 wel?
Terwijl vader in de archieven naar facturen en offertes uit 1920 zoekt om hard te maken dat het familiebedrijf echt 100 jaar is, vecht zoon Bart Steenge (36) voor het voortbestaan van zijn bedrijf. Beetje jammer dat de gemeente niet meevecht.
Het 100ste verjaardagsfeestje van Steenge tentenbouwers in het Drentse Odoorn is uitgesteld. Bart Steenge, vierde generatie en de huidige eigenaar, heeft zijn hele bedrijf tijdelijk in de slaapstand gezet.
Van de 13.000 vierkante meter tent die hij normaal heeft staan, is momenteel niet meer dan 750 vierkante meter verhuurd. Van de vier vrachtwagens en aanhangers heeft hij er drie uit de verzekering gehaald zodat ze niet meer zo zwaar op het bedrijf drukken. De 22 medewerkers die hij normaal gesproken op uitzendbasis inhuurt in deze periode heeft hij vriendelijk bedankt. En zijn vier vaste personeelsleden heeft hij uitgeleend aan andere werkgevers. Eentje is nu order picker. Drie werken in de bouw. Zelf werkt hij tijdelijk in de kas. Hij snijdt bloemen.
Artikel gaat na de foto verder
Zo ben je zelfstandig ondernemer met een goed lopend bedrijf, zo is er bijna niks meer van over. Het is niet niks om je bedrijf in slaapstand te brengen, maar zo kan Steenge het wel nog een paar maanden uitzingen.
Geen buffer opbouwen, betalingen uitgesteld
Ondertussen loopt de hypotheek op zijn bedrijfspand door. Een buffer opbouwen voor de wintermaanden, waarin hij sowieso niets verdient? Dat zit er niet in. Er zijn rekeningen waar hij toch maar even over belt. Of ‘t even kan wachten. En als het allemaal tot volgend jaar duurt, dan weet zelfs deze nuchtere noorderling die er alles aan gedaan heeft om de tent overeind te houden, het ook niet meer.
Nu ligt het werk stil, maar hier kun je de opbouw van een van de tenten van Steenge nog zien:
Hij is niet de enige, zegt Debbie Reinders, voorzitter van de TVD, de branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven. Tachtig procent van tentenverhuurders zegt failliet te zullen gaan als ze tot volgend voorjaar moeten wachten tot er weer evenementen georganiseerd mogen worden.
300 tentverhuurbedrijven in nood
Dan heb je het over rond de 300 bedrijven, 5.500 mensen in vaste dienst en nog eens zo’n 15.000 uitzendkrachten die voor hun brood afhankelijk zijn van de tentenverhuur. Een omzet van 450 miljoen op jaarbasis. ‘385 miljoen daarvan hebben ze nu al verloren’, zegt Reinders somber. De tentenverhuur business moet het, net als veel evenementensectoren, hebben van de maanden maart tot oktober. En wanneer denkt het kabinet dat er op zijn vroegst weer evenementen mogen plaatsvinden? Juist: 1 september. Dan heeft de sector nog een maandje werk. En dat is nog niet eens zeker. Het kan ook langer duren, bijvoorbeeld tot er een vaccin is.
Artikel gaat na de foto verder
Maar die 1,5-metereconomie zou toch kansen moeten bieden? Al die sportscholen die nu op de parkeerplaats staan met hun apparaten? De buitenlucht-horeca? Jawel, zegt Steenge. Die bellen wel. ‘Maar die denken geloof ik dat ik die tenten wel gratis wil leveren, omdat ze toch binnen staan.’ En dat is nou net erg lastig. Hij mag immers niet meer met de wagens rijden die hij uit de verzekering heeft gehaald om te kunnen overleven. Hij heeft immers geen personeel meer. En hij kan het zich eigenlijk ook niet veroorloven om vrij te moeten nemen van zijn werk in de kassen. Ja, dat zijn gekke afwegingen voor een ondernemer: dat je vrij moet opnemen om te mogen werken in je eigen bedrijf. Maar zo is het. Een beetje open, dat loont niet. Steenge is dicht voor allesbehalve flinke klussen.
1,5-metereconomie zal tentensector niet redden
Debbie Reinders denkt ook niet dat de 1,5-metereconomie de tentensector zal redden. ‘Er mogen nu maar 30 mensen in een tent die normaal 100 man kan herbergen. Horeca-ondernemers die op de parkeerplaats willen uitbreiden kunnen niet drie keer zoveel tent betalen. De verhuurtarieven zullen dan dus fors omlaag moeten.’ Daarbij leeft de tentensector van de dorpsmarkten, de bruiloften en feesten. Reinders: ‘Een bruiloft zal nog wel doorgaan en is ook veel veiliger in een tent dan in een zaaltje nu. En de dorpsfeesten draaien op sponsorgeld van de lokale horeca. Die heeft nu geen cent over. Die feesten die komen er voorlopig niet.’ En daarmee valt voor driekwart van de branche het werk weg.
geen feesten? dan valt driekwart van de omzet weg
Een strohalm: de creativiteit van ondernemers zelf. De overheid roept hen op om met plannetjes te komen en dat gebeurt, zegt Reinders. Maar die plannetjes stranden op de vergunningverlening bij de gemeenten. Die durven het nog niet aan. Dat moet echt snel veranderen, zegt Reinders. Steenge kan erover meepraten. Hij had ook zo’n leuk plan. ‘Samen met een kennis die licht en geluid levert en een kennis die de catering doet, wilden we drive-in bioscopen opzetten. Die tenten zetten we in een weekendje neer, ze kunnen wat langer staan en dan druppelt er toch elke week wat binnen. Maar ook hier zei de gemeente nee’, stelt Steenge gelaten vast. ‘Daar zit een ambtenaar en die ziet het woordje ‘tent’ en die denkt: ‘Oh, dat is een evenement, mag niet.’ Die leest niet verder.’
Daar kan hij zich wel een beetje boos om maken. ‘Restaurants mogen wel een drive through opzetten en daar staan die auto’s ook naast elkaar. Maar met 40 auto’s naar de film, dat mag niet. Klaar. Bats.’
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.