Forum: voortaan maandelijks op de deurmat, dagelijks op de website

14-09-2016

De tablet-edities van Opinieblad Forum gaan verdwijnen. Maar… er komen hele mooie dingen voor terug. Wat gaat er veranderen en waarom?

 

Een nieuwe tijd, een nieuwe strategie. Nu mens en mobiel steeds onafscheidelijker worden en de tablet ver voorbij streeft, zet Opinieblad Forum nieuwe stappen. De vertrouwde papieren Forum blijft en krijgt er zelfs een editie bij, maar de wekelijkse tablet-uitgave maakt vanaf deze week plaats voor iets nieuws. Voortaan komen we dagelijks uit met een of meerdere producties op www.opiniebladforum.nl (ook te bereiken via www.vno-ncw.nl/forum).
Ook gaan we er harder aan werken om onze lezers, met name ondernemers, politici en journalisten, te attenderen op alle voor hen relevante artikelen. Wees dus niet verbaasd als Forum-artikelen de komende maanden vaker voorbij zullen komen in uw timeline op Facebook of LinkedIn. Of als u persoonlijk geattendeerd wordt op een interessante opinie via twitter of uw mailbox. Daarnaast kunnen onze lezers gebruikmaken van Forum-Alert: een op maat gesneden wekelijkse nieuwsbrief met de laatste artikelen uit Forum. Krijgt u Forum al en is uw e-mailadres bij ons bekend, dan krijgt u deze automatisch in uw digitale brievenbus. Zo niet, dan kunt u zich eenvoudig opgeven op www.opiniebladforum.nl.

 

Forum-homepage
Herkenbaar, overzichtelijk en prettig leesbaar: met die uitgangspunten is de Forum-homepage opnieuw vormgegeven en opgebouwd. Gebleven zijn de goede zoekmachine die tien jaar Forum-archief ontsluit, de laatste Forum-video en een overzicht van de meest gelezen artikelen van het moment. Populaire Forum-rubrieken zoals Langs de meetlat, Portret en Overlevers hebben elk hun eigen carrousel. Ook wordt het mogelijk je aan te melden voor de wekelijkse Forum-Alert.

 

‘Forum Alert: een op maat gesneden wekelijkse nieuwsbrief’

 

Forum-artikelen
Meer toeters en bellen in de herkenbare Forum-stijl en toch prettig leesbaar op elke pc, tablet of smartpone. Dat is de vernieuwing als het gaat om de artikel-pagina’s op de Forum-website. Dus of u nu Forum van papier of digitaal leest: mooi beeld, duidelijke infographics en verhelderende kadertjes zijn er altijd onderdeel van. Digitaal blijven Forum-artikelen daarnaast makkelijk deelbaar en zullen ze voorzien zijn van relevante filmpjes en handige linkjes. Ook sluiten ze steevast af met verwijzingen naar relevante dossiers en andere interessante artikelen.

 

De tablet-Forum in vogelvlucht
Introductie van de wekelijkse tablet-Forum (naast de print-Forum) op 17 september 2013. Vanaf dat moment gaat de tweewekelijkse frequentie van Opinieblad Forum naar wekelijks: tien keer per jaar een papieren Forum en dertig keer per jaar een tablet-editie met speciaal voor de iPad ontwikkelde content. Hiermee komt Forum dichter op de actualiteit. Ook biedt het mogelijkheden voor het verrijken van Forum-artikelen met onder meer animaties, filmpjes en linkjes.In april 2014 wordt de tablet-Forum samen met Reuters, CBS, CBC en News360 uitgeroepen tot Webby Award Honoree in de categorie nieuws-app voor de tablet. ‘Honorees zetten de standaard voor innovatie en creativiteit op het internet’, aldus David-Michel Davies, executive director van de Webby Awards. ‘Het is een ongelooflijke prestatie om geselecteerd te worden tot de beste onder de twaalfduizend inzendingen die we dit jaar ontvingen.’
In oktober 2014 sleept de tablet-Forum maar liefst drie Lovie Awards in de wacht. De Lovie Awards vormen sinds 2010 dé Europese internetprijzen. De Forum-app kreeg een zilveren Lovie Award in de categorie Nieuws en Entertainment: Tablet. Daarnaast heeft de crossmediale formule met papier, digitaal en website een bronzen Lovie Award gewonnen én de publieksprijs.

 

‘Ongelooflijke prestatie: geselecteerd worden tot beste onder 12.000 inzendingen’

 

De eerste twee jaar halen Forum-artikelen soms meer dan vijfduizend views via de tablet. Tegelijkertijd ontstaat er steeds meer een verschuiving naar het lezen van Forum-artikelen via de website van VNO-NCW. Zeker sinds deze eind 2015 responsive is gemaakt. Deze biedt betere mogelijkheden om Forum-artikelen te lezen via de smartphone die de tablet steeds meer verdringt.
Op 8 september 2016 verschijnt de laatste tablet-Forum. In totaal zijn er dan negentig tablet-edities verschenen.