15 APR, 2015 • Buitenland
Deze boeren houden vrijhandel tegen. Misschien
Met hooivorken en rieken rukken Japanse boeren op naar Tokio. Om een vrijhandelsakkoord te voorkomen. En dan denken we in Nederland dat de protesten tegen een Europees vrijhandelsakkoord met de VS fel zijn.
Verknocht zijn ze aan hun veldjes met rijst, komkommers of knolgewassen. Japanse boeren houden van de kalmte van het platteland en blijven het liefst ver van Tokio. Maar nu komen ze van heinde en verre naar de hoofdstad. Om met luidsprekers en spandoeken door de politieke wijk te trekken en hun woede te uiten. Hun prachtige platteland wordt met uitsterven bedreigd. En dat is de schuld van TPP, een van de grootste voorgenomen vrijhandelszones ter wereld.
Nog dit jaar willen politici uit de twaalf deelnemende landen rond de Stille Oceaan het eens worden over vrijhandel. Japanse industriereuzen als Toyota en Honda kunnen niet wachten tot de handtekeningen zijn gezet. Zij zien de enorme vrijhandelszone met landen als Australië, Vietnam en Amerika als een oppepper voor de economie. ‘Vrijhandel is goed voor iedereen.’ Maar Japanse boeren zijn mordicus tegen. Hoge tariefmuren beschermen hen tegen internationale concurrentie. Als het verdrag er ligt, zullen die muren waarschijnlijk afbrokkelen. De kleinschalige Japanse agrosector moet dan rechtstreeks knokken met buitenlandse megafarms. ‘Onze landbouw zal duidelijk verliezen’, vreest Hirofumi Kobayashi van boerencoöperatie JA. ‘De Japanse landbouw kan onmogelijk op prijs concurreren met bijvoorbeeld Amerika. Maar qua smaak, kwaliteit en in termen van voedingscultuur zijn we juist wél concurrerend.’ Kobayashi weet zich gesteund door een tamelijk sceptisch publiek: goedkope Amerikaanse of Australische importrijst en vleesproducten zijn niet te vertrouwen. Liever eten Japanners het met liefde behandelde en speciaal gemasseerde ‘wagyu’-rundvlees uit eigen land, dan vlees van anonieme Amerikaanse koeien uit megastallen.
Politici en topondernemers proberen intussen de bevolking voor het vrijhandelsverdrag te winnen. Als autoproducenten meer omzetten, profiteert het hele land, leggen deze voorstanders uit. Kortzichtig, vindt Hirofumi Kobayashi van de boerencoöperatie: ‘Als zij het goed vinden dat het platteland verwoest raakt, moeten ze vooral TPP accepteren.’
Boeren klampen zich voorlopig vast aan het Japanse parlement dat enkele landbouwproducten wil uitsluiten van vrijhandel.
Komende maanden zal blijken of Japan inderdaad die clausules kan bedingen. Over één ding zijn vriend en vijand het alvast eens: hoewel boeren amper bijdragen aan de Japanse economie, slagen ze er als geen ander in hun stempel op deze vrijhandelsgesprekken te drukken.
Tekst: Wouter van Cleef
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.