28 JAN, 2016 • Opinie
CPB laat zien: verhoging minimumjeugdloon kost veel banen
Het klinkt logisch, je bent jong en je wilt niet voor een grijpstuiver jezelf een dag in het zweet werken om minder te verdienen dan je oudere collega. Dus je wilt meer loon. Maar welke consequenties heeft het als je als jongere meer gaat verdienen?
Het antwoord is ontnuchterend. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft op verzoek van het ministerie van SZW onderzoek gedaan naar het effect van verhoging van het minimumjeugdloon. Afschaffing van het wettelijk minimumjeugdloon voor 21- en 22-jarigen verlaagt de werkgelegenheid voor deze groep met 5 procent. Dat zijn 15 duizend banen die verloren gaan. Als ook het minimumjeugdloon voor 15 tot 20-jarigen wordt afgeschaft, kunnen er zelfs 120 duizend banen voor deze jongeren verloren gaan. En dat is zowel een maatschappelijk als economisch bijzonder ongewenst effect.
Juist door het minimumjeugdloon heeft Nederland een relatief lage jeugdwerkloosheid. Daarmee steken we nu gunstig af bij andere landen. Verhoging van dit loon kan inhouden dat we deze gunstige positie verliezen. Vooral lager opgeleide jongeren zullen de dupe worden van een verhoging van het minimumjeugdloon. Bovendien is de jeugdwerkloosheid nog steeds flink hoger dan voor de grote recessie van 2008. Toen was 8½ procent van de jongeren (onder de 25 jaar) werkloos. Volgens de laatste cijfers van het CBS is dat nu ruim 11 procent. Tot slot zal de instroom op de arbeidsmarkt flink toenemen als werken financieel aantrekkelijker wordt. Jongeren zullen eerder de schoolbanken verlaten en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn. Net zo min als het weer verder verhogen van de loonkosten voor werkgevers met alle nadelige gevolgen vandien.
De analyse van het CPB levert dus een nuttige bijdrage aan het debat. Want het kind met het badwater weggooien, dat wil niemand.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.