15 APR, 2015 • Opinie VNO-NCW

Broodrooster-debat laat zien: betutteling slaat door

  • Europese markttoezichthouders bemoeien zich met keukenapparatuur
  • Fabrikanten op kosten gejaagd om niet-bestaand probleem op te lossen

Ondernemers worden er stapelgek van: nieuwe, onzinnige regels die op de tekentafel prachtig lijken, maar in praktijk de plank volledig misslaan. Een goed voorbeeld daarvan is de recente discussie in Europa over zogeheten non-functional hot surfaces van keukenapparatuur zoals broodroosters en wafelmakers. Wat blijkt: als de consument heel lang zijn vinger tegen de behuizing van een broodrooster aanhoudt, zou hij in theorie zijn vinger eraan kunnen branden. Klinkt als een non-probleem, maar de werkgroep van Europese markttoezichthouders is er volop mee bezig. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat erin mee.

Lange tijd was de maximumtemperatuur van de buitenkant van apparaten zoals broodroosters en tostiapparaten niet gereguleerd, maar sinds 2013 moeten fabrikanten zich aan een maximumtemperatuur houden. De industrie heeft destijds de apparaten aangepast. Toch is de toezichthouder nog niet tevreden. Fabrikanten moeten nu opnieuw hun producten aanpassen als het aan de werkgroep ligt. Gevolgen? Honderd miljoen schade, aanmerkelijk lompere designs en fabrikanten die met de handen in het haar zitten van het werk dat extra moet worden verricht om een niet-bestaand probleem op te lossen. Want zelfs de verwarming wordt warmer dan de buitenkant van een broodrooster of wafelmaker. Als verregaande bescherming van consumenten het uitgangspunt is, wat dan te denken van blenders en keukenmachines? Stel dat de consument besluit om zijn vingers in het mes te steken.

Klinkt als betutteling? Dat is het ook. Bij alle regels die er worden bedacht moet de praktische haalbaarheid en het reële risico op gevaar voor de consument niet uit het oog verloren worden. Een compleet risicoloze samenleving bestaat niet. Daarnaast is de consument verstandig genoeg om zelf zijn huishoudelijke apparaten op een normale manier te bedienen.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

consumentenbeleidconsumentenbeschermingeu (europese unie)regeldrukvoedsel- en warenautoriteit