18 MEI, 2016 • Opinie

Bestrijd gekte op woningmarkt door bijbouwen middeldure huurwoningen

Het is weer een gekkenhuis op de koopwoningmarkt. In veel steden is de vraag veel groter dan het aanbod – neem bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht of Groningen. In een rap tempo kookt de markt daar droog. Een slechte zaak, want een goed functionerende woningmarkt is belangrijk voor economische groei. De enige manier om daarop in te spelen, is het bijbouwen van woningen. Dat gebeurt dan ook in een recordtempo: er kwamen vorig jaar ruim vijfduizend nieuwe woningen bij in de hoofdstad, terwijl nog een flink aantal wordt afgebouwd.

Schokbestendig
Toch is dat niet voldoende. Ook de huursector verdient op dit moment alle aandacht. Als die sector goed werkt, zorgt dat voor een schokbestendigere woningmarkt. Een van de meest pregnante problemen in de stadsregio’s is het tekort aan middeldure huurwoningen, met huurprijzen tussen de 700 en 1.000 euro. Lastig voor starters op de woningmarkt die een inkomen hebben boven de toewijzingsgrens voor sociale huurwoningen, maar vaak nog niet kunnen of willen kopen. Niet alleen in de Randstad, maar ook in bijvoorbeeld Groningen, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen, is er grote vraag naar. Nederland telt nu nog geen half miljoen middeldure huurwoningen, terwijl de groep vragers drie keer zo groot is. 

Duurdere huurwoningen
Woningcorporaties, die van oudsher ook veel van dit soort woningen aanbieden, mogen van de nieuwe Woningwet zich alleen nog concentreren op hun kerntaak: de sociale woningbouw. Met name Amsterdam kent nog altijd een relatief hoog percentage sociale huur, en dus relatief weinig koopwoningen en duurdere huurwoningen. Het is zaak om daar de komende tijd meer balans in te brengen door corporatiebezit te liberaliseren. Dat bevordert bovendien de doorstroming.

Realistische grondprijzen
Daarvoor moeten ook gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. Niet alleen door goed op het netvlies te hebben waar nieuwbouw kan worden gerealiseerd, maar ook door realistische grondprijzen te vragen aan ontwikkelaars. Die willen namelijk graag middeldure huurwoningen bouwen, maar kunnen dat niet als gemeenten de hoofdprijs willen binnenhalen.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

bouwprojectengemeentenwoningmarkt