20 MEI, 2015 • Overlevers

Ballast Nedam

Vier piepkleine mannen zijn aan het werk in een gigantisch grote zandbak in IJmuiden. Op deze plek zal de Noordersluis verrijzen, een van de sluizen van het Noordzeekanaal en op dat moment de grootste sluis ter wereld. Het kanaal loopt van Amsterdam naar de Noordzee bij IJmuiden en moet de bereikbaarheid van de Amsterdamse haven vergroten. Aan het einde van de spoorlijn staat een baggermolen van de Amsterdamsche Ballast Maatschappij. Daar wordt het afgegraven zand afgevoerd met wagonnen. Twee miljoen kubieke meter zand verlaat op deze manier de bouwput, op weg naar Amsterdam waar het wordt gebruikt voor de ophoging van terreinen. De kosten voor de bouw van de sluis: 18 miljoen gulden.

Het ontstaan van de Amsterdamsche Ballast Maatschappij is ook te danken aan het Noordzeekanaal. In 1878 krijgt de heer Zur Muhlen een vergunning van het Rijk om de duinen af te graven en het zand te verhandelen aan schepen die via het Noordzeekanaal geballast terug moeten naar zee. Zo ontstaat de naam ‘De Ballast’.

Het bedrijf heeft nog meer historische projecten op haar naam staan, zoals de Velsertunnel, het Bazelgebouw in Amsterdam, de Van Nellefabriek in Rotterdam en de Oosterscheldekering.

De Haagse aannemer Boersma bouwt vooral landhuizen en villa’s. hij doet dit zo goed dat hij in 1907 de opdracht krijgt voor de bouw van het vredespaleis. na zes jaar is het prestigeproject klaar. enkele jaren later richt hij de Nederlandse aannemingsmaatschappij op, die in 1969 samengaat met ‘de Ballast’.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.