Arboboetebeleid moet nu echt anders

04-06-2015

Cursussen aanbieden, voorlichting geven en elke dag risicoanalyses uitvoeren. Werkgevers doen er alles aan om de arbeidsomstandigheden zo veilig mogelijk te maken voor hun werknemers. Zo ook een ondernemer in de metaalbewerkingssector, die er alles aan deed om werknemers het binden van wapeningsstaven – metalen staven die voor extra stevigheid in beton moeten zorgen – zo veilig mogelijk te laten uitvoeren.

En toch ging het mis. Een voorman negeerde de instructies van zijn werkgever, waardoor de werknemers hun werk niet veilig konden uitvoeren. Want hoe betrokken een ondernemer ook is, hij kan niet permanent toezicht houden op zijn werknemers. Omdat deze werkgever er alles aan had gedaan om zijn werknemers veilig te laten werken, oordeelde de Raad van State eind mei dat een oplegde boete van de arbeidsinspectie met 75 procent gematigd moest worden. Bij de boeteoplegging was namelijk geen rekening gehouden met het feit dat de werkgever er alles aan had gedaan om het ongeluk te voorkomen.

Die uitspraak zou toch voldoende moeten zijn voor het ministerie om het beleid om te gooien. Maar tot ieders verbazing probeert de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher, nu de uitspraak van de Raad te repareren. De minister wil terug naar af: hoe goed een werkgever ook zijn best doet, als het aan het ministerie ligt krijgt de ondernemer bij een ongeval een forse boete. De uitspraak van de Raad van State doet echter wél recht aan de werkgever die streeft naar een zo’n groot mogelijke veiligheid en een minimaal mogelijke kans op ongelukken. Een zaak die niet op zichzelf staat, want elke dag komen werkgevers in aanraking met boetes die disproportioneel hoog zijn.

Daarnaast staat de opvatting van het ministerie helemaal haaks op de politieke lijn van meer vertrouwen bij de naleving van regelgeving. Als het niet meer uitmaakt of werkgevers er wel of niet alles aan doen om ongelukken te voorkomen, worden goede werkgevers uiteindelijk net zo hard beboet als slechte werkgevers. Het is onjuist en niet reëel de werkgever een hoge boete op te leggen wanneer een werknemer in strijd met de aan hem gegeven instructies handelt en veiligheidsmaatregelen negeert. Mooi dat de Raad van State dat begrijpt, maar nu het ministerie nog.