18 FEB, 2016 • Opinie
Afvalstoffenrichtlijn kan echt beter
• Voorstel nieuwe afvalstoffenrichtlijn EU grote verbetering
• Maar nog teveel gericht op afvalketen en te weinig op hergebruik
De EU lijkt nu ook langzaam de ommezwaai te maken naar een moderne manier van kijken naar afval. Deze week spreekt de Tweede Kamer over de te herziene Europese Afvalstoffenrichtlijn. Daarin komt meer ruimte voor ondernemers om industriële bijproducten in te zetten als grondstof. Zo wordt een stap voorwaarts gezet naar een circulaire manier van denken, waarbij alles in principe grondstof is. Nu op naar de volgende stap.
De Europese Commissie heeft een eerder, ingetrokken, voorstel omgewerkt en daar veel commentaar van het bedrijfsleven in verwerkt. Daarmee is de richtlijn behoorlijk verbeterd. De recyclingdoelen zijn nu ambitieus, maar onder voorwaarden haalbaar. Het is dan wel van groot belang dat lidstaten die nog lang niet aan de doelen voldoen, zich sterker gaan inspannen. De Commissie stelt voor om met een set van minimumeisen een meer gelijk speelveld te maken voor producentenverantwoordelijkheid. Nu kunnen die eisen nog per land verschillen. De doelstellingen voor voedselverspilling zijn gelukkig geschrapt. Voor het bedrijfsleven zijn die vrijwel onhaalbaar omdat consumenten verantwoordelijk zijn voor een groot deel van die verspilling.
Uiteindelijk moet de richtlijn er van uitgaan dat er geen afval is, maar dat ‘afval’ als potentiele grondstof weer wordt ingezet. Nu zijn de regels geoptimaliseerd voor de afvalketen, bijvoorbeeld om illegaal storten over de grens tegen te gaan. Maar daardoor kunnen herbruikbare reststoffen ook niet naar een ander land worden vervoerd. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is de verbetering van de definities (wat is een bijproduct, wat is ‘einde afval’ status) een vooruitgang om meer ‘afval’ te hergebruiken, maar het kan nog best wel verder gaan. Europa moet uiteindelijk naar een situatie waarbij iets nooit afval is, enkele uitzonderingen daar gelaten. Daarmee helpen we het milieu en de grondstoffenzekerheid voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.