20 APR, 2023 • Achtergrond

4 verrassende voordelen van open hiring volgens deze ondernemer

De arbeidsmarkt is krap, ondernemers staan te springen om werknemers én er zijn mensen die niet zo makkelijk aan werk komen ondanks hun inzet. Ondernemer Bart Zegers van het Brabantse Wiltec bedacht een oplossing: open hiring. Zonder sollicitatiegesprekken direct aan het werk. En dat leverde verrassende resultaten op.

 

‘Het grootste misverstand is dat je kansloze, tweederangs medewerkers in dienst krijgt. Onzin.’ Ondernemer Bart Zegers van Wiltec is ervan overtuigd: open hiring is een goed concept om personeel te werven. Zeker nu alle bedrijven op zoek lijken naar meer mensen. ‘Het is een goede manier om uit een ander vaatje te tappen. In dit land zijn één tot anderhalf miljoen mensen die wel kunnen en willen werken, maar nog geen baan hebben. Open hiring helpt je die te bereiken en ze een eerlijke kans op een baan te geven.’

De arbeidsmarkt is krap en toch lukt ondernemers om op nieuwe manieren mensen te vinden. Lees ook: is een eigen bedrijfsschool misschien een oplossing?

Geen vragen

Open hiring is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Zo werkt het: iedereen kan op een baan inschrijven. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je kunt meteen aan de slag. Geen vragen, geen sollicitatiegesprekken en werkgevers kijken niet naar de achtergrond of cv van de sollicitant.

Zegers, directeur bij het Brabantse Wiltec heeft twee rondes open hiring gehouden. De eerste was vóór de coronacrisis, de tweede was twee weken geleden. Zegers: ‘Op de informatiebijeenkomst kwamen 22 mensen af. Je mikt met open hiring een beetje op de groep die wat uit beeld is gevallen, dus dat is een goede opkomst.’ Uiteindelijk gingen vijf mensen direct aan de slag bij Wiltec. ‘Die krijgen dus gewoon een baan, een contract en proeftijd. Wij regelen de begeleiding’, aldus de directeur. Een aantal anderen staat nog op de lijst voor als er weer vacatures zijn.

De voordelen van open hiring (volgens Bart Zegers) op een rijtje
1) Je vindt werknemers die je normaal niet zo snel zou tegenkomen
2) Er ontstaat een kweekvijver met nieuwe, talentvolle mensen die kunnen doorstromen binnen je bedrijf
3) Open hiring zorgt voor een diversere groep werknemers
4) De mensen die er al werken vinden het leuk om nieuwkomers te begeleiden

Afwijzing op afwijzing

Bij Zegers werkt nu met iemand die via de reguliere manier afwijzing op afwijzing kreeg. ‘Ze was zestig keer afgewezen! Zo iemand komt dan via open hiring aan de slag, omdat niemand vraagt wat ze hiervoor heeft gedaan of hoe vaak ze had gesolliciteerd. En dat blijkt dan een super goede medewerker te zijn. Ze was alleen niet goed in staat zichzelf te presenteren. En ze was moedeloos, murw en onzeker. Ze komt hier binnen en het werkt als een tierelier. Zo zijn er veel.’

Er is bij Wiltec, dat onder meer bedrijfskleding, PBM en facilitaire producten levert, altijd werk dat binnen een dag te leren is. Volgens Zegers is dat wel een van de voorwaarden voor wie open hiring wil proberen. ‘Denk aan het magazijn vegen, dozen inpakken, ondersteunen in het atelier en bestellingen klaarmaken.’ Zegers noemt het ‘entree-banen’, omdat ze zeker tot méér kunnen leiden binnen het bedrijf. ‘We volgen heel nauwkeurig wat je nog meer in je mars hebt. Dat vind ik zo mooi hieraan, want meestal zie je pas in de praktijk wat de talenten van een persoon zijn, en niet na een paar sollicitatiegesprekken.’ Zegers noemt het een ‘soort kweekvijver’. ‘Ik denk niet dat wij een it-specialist via open hire gaan vinden. Dat kan ook niet, want je kunt geen eisen stellen. Alleen een naam en de wil om te werken is voldoende.’ Het kan natuurlijk wel zijn dat iemand doorgroeit.

 

‘Iemand die zestig keer was afgewezen, kon bij ons wél aan de slag’

 

Diversiteit

De directeur is er ook zeker van dat open hiring voor een meer diverse groep werknemers zorgt. ‘Omdat je alleen je naam op de lijst zet. Niemand beoordeelt je, kijkt naar je culturele achtergrond of wat dan ook. Het toeval bepaalt. In gewone sollicitaties sluipen bedoeld of onbedoeld toch vooroordelen. Dat gebeurt niet bij open hiring. Het is heel zuiver’. Zegers weet dat er kansenongelijkheid is op de arbeidsmarkt: ‘Die elimineer je hiermee en dan is het aan de persoon om zichzelf te bewijzen.’ Niet alle ondernemers willen zomaar mensen in dienst te nemen die ze eigenlijk helemaal niet kennen. ‘Waar ben je bang voor? Een crimineel verleden? Dat haal je er met de gewone sollicitaties ook niet uit, hoor. Dat zijn meestal een paar gesprekjes. Niemand voert toch een uitgebreid antecedentenonderzoek uit?’ Behandel de open hiring kandidaten dus ook als normale werknemers, wil Zegers benadrukken.

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Goede vibe

Nog een voordeel dat Zegers binnen zijn bedrijf merkt, is dat de mensen die er al werken, het heel gaaf vinden om de nieuwkomers te begeleiden. ‘Het brengt een goede vibe met zich mee. Je ziet dat ze zich enthousiast over de nieuwe mensen ontfermen. Het geeft hun eigen baan ook meer betekenis.’

 

Doorpraten over open hiring? Vraag NLwerktaanwerk!Wil je onderzoeken of open hiring ook past in jouw organisatie? Ga in gesprek met een van de regisseurs van NLwerktaanwerk. Zij denken met werkgevers mee over arbeidsmarktvragen, vanuit ondernemersperspectief. Ze kennen de regio en wijzen de weg naar ondersteuning, subsidies en praktische hulpmiddelen. Rondom open hiring, maar ook voor andere vernieuwde oplossingen op de arbeidsmarkt. NLwerktaanwerk is een project van VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van SZW, en ondersteunt ook brancheorganisaties bij het informeren van hun leden over arbeidsmarktuitdagingen.

Stimuleren

De Wiltec-directeur hoopt nog wel dat de overheid de werkgevers stimuleert om meer aan open hiring te doen. Want hij ziet dat ondernemers soms denken ‘wat haal ik op m’n nek’. ‘De kandidaten zitten niet in een kaartenbak, niet in een systeem. Het zijn gewone arbeidskrachten en dat voelt vaak nog spannend voor werkgevers. Zeker omdat de risico’s voor verzuim bij hen liggen. Het risico dat er iets met deze arbeidskrachten is, is misschien iets groter. Dan zou een vangnet helpen, bijvoorbeeld voor verzuim.’ Open hiring is voor Zegers een blijvertje. Maar wel eentje die naast het ‘gewone’ solliciteren bestaat. ‘Voor verschillende functies, heb je dan verschillende manieren om mensen te vinden. Maar we zijn heel alert op de instromers via open hiring, wat ze kunnen en of ze kunnen doorstromen naar andere functies.’

En statushouders dan?Oekraïners die in de horeca werken, of Syriërs die een werkleertraject bij een meubel­gigant volgen. Voorbeelden genoeg waarbij werknemers vluchtelingen aannemen en begeleiden. Ondernemers die met een personeelstekort kampen en willen weten of zij iets voor vluchtelingen kunnen betekenen, kunnen onder meer bij RefugeeWork terecht. Het is een online landelijk platform dat werkzoekende vluchtelingen en bedrijven bij elkaar brengt. Het is opgezet door Vluchtelingenwerk en de StartFoundation, in samenwerking met Spark Optimus. Koningin Máxima nam het platform vorig jaar officieel in gebruik. Volgens Vluchtelingenwerk kloppen er bij de organisatie ‘dagelijks werkgevers aan die hun vacatures hopen in te vullen met nieuwkomers, maar niet weten hoe ze met hen in contact kunnen komen’.

Handig: de wekelijkse Forum-alert

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de gratis updates.

arbeidsmarktondernemerswerknemers