5 OKT, 2020 • Rapportage
Brugproject Eindrapport
Samenvatting
In deze eindrapportage van de Projectraad van het Brugproject vindt u een uitgebreide analyse van waargenomen spanningen in de samenleving en de oorzaken daarvan. Hierover is uitgebreid gesproken met talloze experts, ondernemers en anderen. Ook deden onderzoeksbureaus Conclusr en Birch onderzoek onder 1.300 ondernemers. De huidige coronacrisis legt een aantal van de al geconstateerde spanningen extra onder het vergrootglas. De crisis heeft volgens de Projectraad staaltjes van verbinding en nieuwe samenwerkingsverbanden laten zien die passen bij de gedachten die in het Brugproject ook pré-corona al bestonden. Bedrijven van klein tot groot hebben in meerdere initiatieven hun grote meerwaarde voor de samenleving kunnen laten zien. Van bedrijven die dat deden met hun producten en diensten als bedrijven die de zorg te hulp schoten of in tal van lokale buurtinitiatieven groepen mensen hielpen en voor naasten en buren zorgden. Nieuwe verbindingen van solidariteit op alle niveaus die wat betreft de Projectraad passen in de weg naar een nieuwe toekomst.
De Projectraad stelt niettemin vast dat de pre-corona geconstateerde maatschappelijke spanningen hiermee allerminst weg zijn. Hieraan liggen immers dieper liggende oorzaken ten grondslag. Wanneer delen van samenleving minder grip op hun leven ervaren en afhaken en bedrijven en overheden verder af komen te staan van de samenleving, is dat op de langere duur niet houdbaar. De balans tussen overheid, bedrijfsleven en samenleving moet duurzaam worden hersteld. Daarvoor zijn geen quick fixes. Het vergt een meerjarige aanpak. Hiertoe introduceert de Projectraad voor de verenigingen vier nieuwe leidende principes die moeten worden uitgewerkt in concrete actielijnen. Kort samengevat komen deze principes neer op:
- Stel brede welvaart centraal in denken én doen: stel als verenigingen het begrip brede welvaart centraal in je denken én doen. Ontwikkel daartoe duidelijke en aansprekende ambities op de verschillende dimensies van brede welvaart en toets de standpunten van de verenigingen daar aan (de Brede welvaarts- of Brugtoets).
- Leiderschap en communicatie: zorg voor meer transparantie en een structurele en versterkte dialoog tussen bedrijfsleven, politiek en samenleving. Ook moet het bedrijfsleven beter zichtbaar maken wat het nu al doet in en voor de maatschappij. Toon leiderschap door praktijken die niet passen in een rechtvaardige samenleving zelf ter discussie te stellen.
- Geen woorden maar daden: ‘Ask what you can do for your country.’ Zet vanuit de verenigingen een infrastructuur neer voor maatschappelijke opgaven waar het bedrijvennetwerk van de verenigingen een rol van betekenis kan en wil spelen. Identificeer decentrale initiatieven met impact, help deze te verspreiden en op te schalen. Zet waar dat behulpzaam is nieuwe landelijke activiteiten in gang. Maak dit voor de gehele samenleving zichtbaar. Benut voor de infrastructuur de nieuwe gezamenlijke Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk.
- Bereidheid tot samenwerking. Veel van de maatschappelijke en economische uitdagingen kunnen bedrijven alleen samen met partners (overheden, onderwijs, onderzoek, vakbonden, ngo’s) aanpakken. Een open houding voor samenwerking op alle niveaus (landelijk, lokaal, regionaal) is dan ook essentieel voor nieuw op te zetten of op te schalen projecten die bijdragen aan brede welvaart.
Het Brugproject en de vier nieuwe leidende principes zijn geen free lunch en moeten volgens de Projectraad tot uitdrukking komen in alles wat de verenigingen en de leden ondernemen. Om de principes in het dna van de verenigingen te verankeren beveelt de Projectraad aan ze een centrale plek te geven in de nieuwe Middellange Termijn (MLT) strategie van de verenigingen die begin 2021 verschijnt- en dit verder uit te werken in een concrete aanpak met ambitie.