Zzp'er heeft aftrek gewoon nodig

20-03-2017

Zelfstandigen duurder maken door het mes te zetten in de fiscale voordelen van zzp'ers. Dat pleidooi hield de nieuwe FNV-voorzitter Han Busker vorige week in een interview in het FD. Deze aanval op de zelfstandigenaftrek is onterecht, want zzp'ers hebben deze nodig voor noodzakelijke investeringen en reserveringen. Bovendien kunnen ondernemers geen aanspraak maken op zaken als ww. Zij lopen kortom hogere risico’s dan werknemers.

 

Mythe

Echt een verrassing was de aanval niet. Zzp'ers liggen immers met enige regelmaat politiek onder vuur. Ze zouden het Nederlandse systeem van sociale verzekeringen ondergraven, de arbeidsverhoudingen op scherp zetten en teren op de zak van de belastingbetaler. Het is echter een mythe dat mensen voor de zzp-status zouden kiezen puur om te profiteren van de fiscale ondernemingsfaciliteiten. Sterker nog, als je rekening houdt met alle reserveringen die zzp'ers moeten doen, zijn de ondernemingsfaciliteiten hard nodig om de grote verschillen met het werknemerschap weg te nemen. Het probleem ligt er daarom eerder in dat het werkgeverschap in Nederland te zwaar is belast. Risico’s hebben zich teveel op het bordje van de ondernemer gestapeld, waardoor soms andere vormen van arbeid worden ingezet.

 

Trots

Een nieuw kabinet zou er daarom niet voor moeten kiezen om het zzp-schap af te remmen. De samenleving zou juist trots moeten zijn op de veerkracht van zelfstandig professionals. Als de toename van het aantal zzp'ers niet had plaatsgevonden had Nederland nu naar schatting 200.000 werklozen extra gehad. Dat zou een budgettair beslag geven dat bijna het dubbele is van dat van de zelfstandigenaftrek en de winstvrijstelling bij elkaar opgeteld.

 

Wouter Brookman, secretaris fiscale zaken en zzp