Zet de patiënt weer centraal in de zorg

16-02-2017

Na hartfalen thuis worden gemonitord door de cardioloog op afstand. Met behulp van een online behandelprogramma van je verslaving of depressie afkomen. Of op de bank een echo maken van de ontwikkelingen van je baby. Veel handelingen waarvoor je nu bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet, kunnen net zo goed thuis in de vertrouwde omgeving of bij de huisarts plaatsvinden. Het lijkt mij dat dit de patiënt ten goede komt, omdat het een stuk minder belastend is.

 

Patiënt centraal

Op dit moment is de zorg nog teveel gericht op het aantal behandelingen en op het beheersen van de kosten, in plaats van het zo goed mogelijk organiseren van de zorg voor mensen. Dit kan anders en beter, door te investeren in digitale zorg die dicht bij de patiënt staat. En door betere samenwerking met partijen in de zorg. Dan staat de behoefte van de patiënt centraal en kunnen artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners weer met meer plezier hun ‘echte’ werk doen.

 

Voorbeeldprojecten

Op kleine schaal is er al succesvol geëxperimenteerd met de meeste technologieën en nieuwe samenwerkingsvormen. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van ‘exoskeletten’ die fysiek gehandicapten helpen weer te lopen. Laat deze succesvolle voorbeeldprojecten nu snel landelijk de norm worden.

 

Zorgkosten

De toekomstverwachting is niet zo mooi: als het huidige zorgbeleid wordt voortgezet, nemen de totale zorgkosten in de periode tot 2021 toe met 9 miljard euro per jaar. Een volwassene betaalt dan 800 euro per jaar meer dan nu het geval is. Een kleine verschuiving van de zorg naar dichter bij huis zou tot een besparing van minimaal 1,5 miljard euro leiden. Het resultaat is een nog betere gezondheidszorg waar patiënten weer zelf aan het roer staan.

 

Anthony Stigter

Beleidssecretaris gezondheidszorg