Vier boterhammen

16-04-2021

Ik las onlangs op een site over godsdienstonderwijs een verhaal dat De vier boterhammen heet. Het gaat over vier gasten die om een gedekte tafel zitten, en op die tafel liggen vier boterhammen. Een van de tafelgenoten vertegenwoordigt het Westen. De overige drie tafelgenoten staan voor India, Afrika, Latijns-Amerika, Zuid- en Midden-Amerika. De Westerse gast begint te eten en voordat de rest kan ingrijpen, eet hij drie van de vier boterhammen op en loopt weg. ‘Eet smakelijk’, zegt hij nog. Verontwaardigd, maar zwijgend delen de overige gasten de laatste boterham.

 

Confronterend

Een gek verhaal? Nee hoor, ik vind het zelfs een heel goede verbeelding van hoe de wereld in elkaar steekt. Hoe confronterend het voor velen ook mag klinken. Het verhaal laat ook zien wat nou de cijfers zijn: een kwart van de mensheid gebruikt driekwart van de goederen van deze wereld. Inderdaad, dat zijn wij, het Westen. Analoog aan de boterhammen. Een Westerling verbruikt negen maal (!) zoveel als een niet-Westerling.

 

Nieuwe visie 

Het verhaal van de vier boterhammen speelt nu vaak door m’n hoofd, zeker omdat we net een nieuwe middellangetermijnvisie hebben gepresenteerd. Eentje waarin we kiezen voor een klimaatneutrale, circulaire samenleving. Dat is fantastisch natuurlijk.

We hebben ook opgenomen dat we kiezen voor een land waarin iedereen kan meedoen en iedereen gelijke kansen heeft.

 

Extra motivatie

We realiseren ons dat we in actie moeten komen. Ik hoop dat het verhaal van De vier boterhammen, dat ik vond in het online netwerk voor katholiek onderwijs Thomas, ons extra motiveert om onze doelen te gaan realiseren, als organisatie VNO-NCW, als ondernemers en als mens.

 

 

 

 

Giel Braun

Voorzitter LWV