Afwachten of zelf met oplossingen komen?

26-01-2024

Sinds Fortuyn hebben we veel stemmen zien gaan naar relatieve outsiders. Naar FvD, de BBB, naar Pieter Omtzigt en vervolgens werd de PVV groter dan velen hadden gedacht. Bij de afgelopen verkiezingen resulteerden 'proteststemmen' op de BBB, NSC en PVV in 64 zetels. Een dieptepunt in het vertrouwen in de zittende politiek.

 

Oplossingen voor uitdagingen

Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen, dus een overheid die handelt vanuit wantrouwen, kan ook wantrouwen terugverwachten. De grote vraag is nu hoe we onze problemen en uitdagingen in Nederland kunnen oplossen. Dat vraagt om een goed kabinet, maar ook een goed functionerende Tweede en Eerste Kamer die in staat zijn om het grote plaatje te zien. Het vraagt een kundig ambtelijk apparaat waarin mensen niet al na vier jaar, als ze het net beginnen te snappen, overgaan naar een ander ministerie. Verder vind ik objectieve media essentieel, als ze maar niet vooral kleine dingen opblazen.

 

Klagen helpt niet

Nu heb ik geleerd dat je je niet te druk moet maken over wat anderen niet goed doen, maar kijk vooral wat jij zelf wel kunt doen. Daar heb je invloed op. De meeste goede ondernemers staan daar ook zo in. Zij willen oplossingen. Klagen helpt niet.

Dus laten we niet langs de kant blijven staan en afwachten. Laten we als ondernemers, waar het kan, zelf de handschoen oppakken.

 

LNG-terminal

Neem bijvoorbeeld vergunningstrajecten. De regels zijn misschien ingewikkeld, maar deze processen duren vaak veel langer dan nodig is. Een prachtig voorbeeld is de bouw van de LNG-terminal in de Eemshaven. Van idee aan de keukentafel tot ingebruikname in slechts zes maanden!

 

Actief bijdragen

Als ondernemer kun je blijven wachten of zelf het initiatief nemen. Wij moedigen je aan actief bij te dragen aan de oplossingen voor ons land. Jij hebt de kracht om verandering teweeg te brengen. Laten we samen aan de slag gaan!

 

Sieger Dijkstra
voorzitter VNO-NCW Noord