16 JUN, 2025 • 25-123413

Commissiedebat Zorgverzekeringsstelsel

Op 19 juni debatteert u over het zorgverzekeringsstelsel. Dit stelsel is een belangrijk element dat kan bijdragen aan een gezonder, zorgzaam en productief Nederland. Werkgevers spelen een belangrijke rol in zowel de financiering van dit stelsel als bij de gezondheidsbevordering van werknemers via onder andere zorgcollectiviteiten die zij afsluiten met zorgverzekeraars. Daarom geven VNO-NCW en MKB-Nederland u graag een aantal zaken mee ter voorbereiding op dit debat.

Onderhoud aan de zorgverzekeringswet voor toekomstbestendige zorg
Over het algemeen doet de zorgverzekeringswet (Zvw) waarvoor hij beoogd is en werkt het stelsel naar behoren. Wij zijn dan ook geen voorstander van een grote stelselwijziging of aan een andere verzekeringsvorm wanneer het aankomt op de zorgverzekering. Wel zien wij de zorgen over de financiering op de lange termijn en is er op bepaalde vlakken onderhoud nodig aan de Zvw. Wij pleiten dan ook voor een evaluatie van de Zvw – evt. via de staatscommissie die momenteel wordt opgezet – en voor gerichte aanpassingen waar nodig om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden.

1. Een betere verbinding tussen de reguliere zorg en de bedrijfsgezondheidszorg, ook in het kader van de zorgverzekeringswet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het faciliteren van gegevensuitwisseling tussen zorgverzekeraars en werkgevers en aan het stimuleren van investeringen in preventie van arbeidsgerelateerde ziektes binnen de Zvw. Wij wijzen in dit verband op het recent uitgebrachte SER-advies omtrent gezond en veilig werken: Advies Gezond en veilig werken dankzij effectieve regels en preventie: Arbovisie 2040, deel 2 | SER.

2. Een betere verankering van investeringen in preventie binnen de reguliere zorg. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van een investeringsmodel voor het in kaart brengen van de kosten en baten van preventiebeleid. Door meer inzicht in de kosten en baten van preventiebeleid kunnen effectieve interventies ook beter verankerd worden in de Zvw. Hiermee laten we het zorgstelsel dan beter werken voor de bevordering van gezondheid in bredere zin. Ook kunnen we daarmee scherper op effectieve interventies sturen.

3. Het bevorderen van heldere kwaliteitsinformatie met betrekking tot de uitkomsten van geleverde zorg. Om goed te kunnen sturen op de inrichting van het zorglandschap is het van belang dat er beter inzicht komt in de uitkomsten van geleverde zorg. Hierbij merken we op dat het niet altijd makkelijk is om dit in kaart te brengen en dat er scherp gekeken moet worden naar de hiermee gepaard gaande administratieve lasten. Door een goede inrichting van de datainfrastructuur in de zorg denken we echter dat we (1) de administratieve lasten kunnen verminderen en (2) tegelijkertijd kunnen werken aan goede en transparante kwaliteitsinformatie. Dit is zowel voor zorgprofessionals als voor patiënten van toegevoegde waarde.

4. De implementatie en opschaling van innovaties in samenhang met de noodzaak tot scherp pakketbeheer. We moeten vol inzetten op (arbeidsbesparende) technologie om onze zorg toegankelijk en betaalbaar te houden in de toekomst. De implementatie en opschaling van innovaties komt echter vaak nog moeizaam tot stand. Dit heeft vele oorzaken, maar het spanningsveld tussen de introductie van de nieuwe innovaties en het noodzakelijke scherpe pakketbeheer om de kosten te drukken zal op sommige punten steeds meer gaan knellen in de toekomst. Onderdeel van de evaluatie kan de inrichting van een duidelijke innovatieroute zijn: een duidelijk perspectief op de manier waarop innovaties in kunnen stromen in het pakken, met mogelijke experimenteerruimte bij innovaties die toetsing in de praktijk nodig hebben om zichzelf te bewijzen. Uitgangspunt is dat we hierbij zoveel mogelijk voorkomen dat effectieve innovaties stranden in bureaucratische processen voordat ze de praktijk bereiken.

5. De financierbaarheid van de zorg op de lange termijn. De zorgkosten per hoofd van de bevolking nemen jaarlijks toe. Naast het potentieel pakken van de eerder genoemde punten in deze brief zal dit ook betekenen dat  keuzes gemaakt moeten worden met betrekking tot hoe we onze zorg inrichten om de lasten op de langere termijn uitlegbaar te houden. Dit zou een expliciet onderdeel moeten zijn van het onderzoek dat de staatscommissie gaat uitvoeren naar de toekomstbestendigheid van onze zorg.
Wij roepen u op om in het debat de Zvw op deze punten kritisch tegen het licht te houden en te bezien of hij op deze punten breder geëvalueerd en gericht aangepast kan worden.

Afrondende opmerkingen
Door gerichte aanpassingen binnen de Zvw kunnen we ons zorgverzekeringsstelsel klaarmaken voor de toekomst en de solidariteitsbeginsels van onze zorg in stand houden. Als medefinanciers van de zorg gaan wij graag met u hierover het gesprek aan.

bedrijfsgezondheidszorggezondheidverzekeringenzorgzorgkostenzvw (zorgverzekeringswet)

Commissiedebat Zorgverzekeringsstelsel