27 NOV, 2024 • 24-123029

Brief aan de minister van VRO - Combinatie woningbouwopgave en windenergie

Aan de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Mevrouw mr.drs. M.C.G. Keijzer

Geachte mevrouw Keijzer,

Uw kabinet staat voor diverse uitdagingen. Zo is er een doel om 100.000 woningen per jaar te realiseren. Tegelijk zijn er ambitieuze klimaatdoelstellingen waarvoor het noodzakelijk is om snel overschakelen op duurzame energie. Deze doelen kunnen in de praktijk soms schuren, maar over het algemeen versterken ze elkaar. Nieuwe woonwijken hebben namelijk groene stroom nodig. Vanwege het tegengaan van netcongestie en het zo laag mogelijk houden van maatschappelijke kosten is het verstandig deze stroom zoveel mogelijk in de buurt van de afnemers op te wekken.

Naast zonnepanelen op of vlakbij woningen is windenergie op land daarbij essentieel. Wind en zon vullen elkaar op dag- en jaarbasis goed aan, zeker in combinatie met opslag. Windprojecten in de relatieve nabijheid van afnemers zoals woningen en bedrijventerreinen zorgen dus voor een goede balans tussen vraag en aanbod zowel in hoeveelheid vermogen als in tijd. Daarom zijn (kleinschalige) windprojecten in relatieve nabijheid van nieuwe woonwijken een onderdeel van netbewuste nieuwbouw. Het gaat hierbij om windenergie die lokaal wordt opgewekt per voedingsgebied van netbeheerders, er is geen sprake van een directe koppeling van een windproject aan een woonwijk.

Het plaatsen van wind op land vereist een balans tussen bescherming van omwonenden tegen overlast en het mogelijk maken van nieuwe woonwijken die worden voorzien van voldoende groene elektriciteit. Een (aangescherpte) geluidsnorm en een slagschaduwnorm bieden afdoende en in gelijke mate bescherming voor omwonenden. Sturen via normen voor geluid en slagschaduw zorgt er zo voor dat windmolens op gepaste afstand van woningen staan. Bovendien zorgt een geluidsnorm voor een prikkel om windmolens stiller te maken. Een generieke afstandsnorm beschermt niet gelijkmatig omdat overlast niet afhangt van afstand maar van geluid en slagschaduw. Bovendien zorgt een dergelijke norm voor minder ruimte en flexibiliteit voor windenergie- én woningbouwprojecten of bedrijventerreinen.

Niet alleen kan een afstandsnorm nieuwe projecten en repowering van bestaande windprojecten moeilijk of zelf onmogelijk maken, maar is er ook een reëel risico dat de ontwikkeling van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen bij een reeds gerealiseerd windproject moeilijker wordt.

Mede namens Bouwend Nederland, Netbeheer Nederland, NedZero, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en Energie Nederland, adviseren wij u daarom om geen afstandsnorm op te nemen in de nieuwe omgevingsnormen voor wind op land.

Een kopie van deze brief is heden verstuurd aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Chris Jansen en de Minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans.

Met vriendelijke groet,

Ingrid Thijssen
Voorzitter VNO-NCW

windenergiewoningbouw