9 MEI, 2025 • Nieuws

Werkgevers bezorgd over administratieve lasten wetsvoorstel loontransparantie

Nog altijd zijn er onverklaarbare loonverschillen tussen mannen en vrouwen en die moeten worden aangepakt.VNO-NCW en MKB-Nederland staan dan ook volledig achter de doelen van de Europese richtlijn loontransparantie die in Nederland wordt geïmplementeerd. Die moet bijdragen aan gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk en daarmee gendergelijkheid bevorderen. De ondernemersorganisaties maken zich echter zorgen over de uitvoerbaarheid en administratieve lasten die het wetsvoorstel met zich meebrengt, zo schrijven zij in hun reactie op de internetconsultatie.

Gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk is een essentieel onderdeel van gendergelijkheid en de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. Gelijke beloning is van invloed op bredere gelijke kansen voor vrouwen, bijvoorbeeld bij de doorstroming naar hogere functies en het verbeteren van hun economische zelfstandigheid. Ook draagt het bij aan een inclusieve bedrijfscultuur. Meer gelijkheid bevordert diversiteit binnen teams, en dat is bewezen goed voor innovatie, besluitvorming en bedrijfsresultaten.

Zachte landing

De ondernemersorganisaties wijzen er in hun reactie op dat de nieuwe wetgeving voor werkgevers wel uitvoerbaar moet zijn. Het voorliggende wetsvoorstel vereist complexe berekeningen en gegevensrapportages die niet altijd bijdragen aan het doel. Bedrijven moeten hun systemen op de nieuwe vereisten aanpassen, terwijl er op meerdere punten nog veel onduidelijk is. Dat maakt de voorgestelde invoeringsdatum van juni 2026 in veel gevallen onhaalbaar. De ondernemersorganisaties pleiten daarom voor een ‘zachte landing’, wat inhoudt dat bedrijven de eerste jaren geen sancties krijgen opgelegd als zij nog niet (volledig) aan de eisen voldoen.

Rapportagevrijstelling kleinste bedrijven

VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het positief dat er voor de kleinste bedrijven een rapportagevrijstelling geldt en dat het uitgangspunt een ‘zuivere implementatie’ is, dus zonder nationale koppen. Ook is het goed dat de overheid bedrijven wil ondersteunen met handreikingen. De ondernemersorganisaties adviseren verder onder meer om afstemming met andere EU-lidstaten te zoeken, om te voorkomen dat internationaal actieve bedrijven met een versnippering van verplichtingen te maken krijgen.

arbeidsmarktdiversiteit en inclusie