14 MEI, 2025 • Column

Weerbaarheid vraagt investeringen én bewustwording

Veiligheid, weerbaarheid, militaire dreiging: het zijn woorden die tegenwoordig op ieders lippen liggen. In een turbulente en onzekere wereld is het van belang dat iedereen – ook Nederland – zijn weerbaarheid versterkt. En niet alleen in het licht van de hybride en militaire dreiging, maar ook om andere type crises het hoofd te bieden. De opgave om Nederland weerbaarder te maken is in kaart gebracht; nu nog de realisatie en daar hebben we de nodige zorgen over.

Investeren in vitale infrastructuur

Het kabinet heeft via de Voorjaarsnota extra geld vrijgemaakt voor Defensie. Dat is mooi, maar er is geen extra geld vrijgemaakt voor versterking van de weerbaarheid van de vitale infrastructuur en de economie terwijl de dreiging toeneemt. Ik bedoel maar: vorig jaar zijn er pogingen tot cybersabotage gedaan op onze drinkwater- en energievoorzieningen. Versterking van de weerbaarheid vereist investeringen in redundantie (back up-systemen), herstelvermogen, vermindering van ongewenste afhankelijkheden etc. Deze opgave kan niet uitsluitend bij het bedrijfsleven worden gelegd. Het is een gezamenlijke inspanning en investering, van overheid én bedrijfsleven.

Informatiecampagne voor bedrijven

Een weerbare economie begint bij een goede informatievoorziening, voor onder andere meer bewustzijn, en concrete handelingsperspectieven. Wat zijn bijvoorbeeld behapbare basis-weerbaarheidsmaatregelen voor het MKB? Dit is één van de uitkomsten uit een brede enquête onder onze leden. Deze uitkomst vraagt om een bewustwordings- en activatiecampagne vanuit de overheid richting bedrijven, zoals nu richting burgers gebeurt.

Niet ad hoc, maar structureel

Overleg tussen overheid en bedrijfsleven op strategisch niveau over weerbaarheid verlopen tot dusver vooral op ad-hocbasis. Het zou structureler kunnen – móeten. De Tweede Kamer vraagt daar ook om: er zijn moties aangenomen over de oprichting van een ‘geopolitieke raad’ en uitbreiding van de Nationale Veiligheidsraad met onder andere het bedrijfsleven.

Weerbaarheid vraagt blijvende inzet van ons allemaal. Met stevige investeringen en een gerichte campagne die iedereen in beweging brengt bouwen we samen aan een veerkrachtig Nederland.

 

Sabine Gielens

Strategisch beleidsadviseur veiligheid

cyberveiligheiddefensie-bedrijfslevendigitale veiligheidveerkracht