18 JUL, 2025 • Nieuws
Verhoging EU-budget noodzakelijk, wel zorgen over de invulling
Het voorstel van de Europese Commissie voor de herziening van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) is een belangrijke stap richting een toekomstgericht EU-budget. Gezien de grote geopolitieke en economische uitdagingen zijn extra investeringen op het gebied van het Europees concurrentievermogen, innovatie en defensie en veiligheid terecht én nodig. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de manier waarop de Commissie eigen middelen wil ophalen, zoals via een nieuwe belasting op bedrijven. Dit staat haaks op de ambitie om het Europese bedrijfsleven te versterken en de concurrentiekracht van de EU te vergroten. Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW.
De voorgestelde extra investeringsruimte – onder meer door hogere budgetten voor innovatie en defensie – sluiten aan bij de oproepen die VNO-NCW eerder deed voor een sterker en slagvaardiger Europa. Daarmee geeft de Commissie gehoor aan de roep om een gerichtere inzet van middelen op terreinen waar Europese samenwerking echt meerwaarde heeft. Tegelijkertijd vraagt de precieze invulling van het MFK om zorgvuldige keuzes.
Om te kunnen investeren in de grote uitdagingen waarvoor we staan, is het van belang dat de EU over voldoende financiering en eigen middelen beschikt. Wel zijn er zorgen over de manier waarop de Commissie dit invult. De grootste zorg betreft het voorstel voor een nieuwe jaarlijkse belasting voor grote bedrijven (Corporate Resource for Europe). Deze nieuwe belasting is gebaseerd op omzet in plaats van winst en kan daardoor onevenwichtig uitpakken – met name voor bedrijven met lage marges. Dit voorstel staat daarmee op gespannen voet met de bredere ambitie van de EU om strategische industrieën en het Europese ondernemersklimaat te versterken.
Verder roept de e-wasteheffing vragen op over uitvoerbaarheid en effectiviteit, en kan de tabaksheffing forse druk zetten op nationale begrotingen. Het is daarom belangrijk dat deze ineffectieve – en in sommige gevallen averechts werkende – maatregelen bij de verdere uitwerking van de begroting worden aangepast.
Volgens VNO-NCW is het belangrijk dat de Commissie, het Parlement en de lidstaten de komende periode op een open en constructieve manier het gesprek voeren over de nieuwe EU-begroting. Die moet gericht zijn op het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd, wat om stevige hervormingen vraagt. Het is goed dat de Commissie met dit voorstel nu het debat op gang heeft gebracht.