30 JAN, 2025 • Column
UBO-register werkt nu niet voor ondernemers
Het UBO-register. Dat klinkt misschien niet spannend, maar is wel bedoeld om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Ondernemers zijn soms dagelijks druk met het register. En dat zou niet nodig moeten zijn.
Schimmige transacties
UBO staat voor ultimate beneficial owners. Oftewel: degenen die eigenaar zijn of een belang hebben in een onderneming. Zij moeten zich laten registeren in het UBO. Financiële ‘poortwachters’ als notarissen, advocaten, toezichthouders en banken hebben toegang tot het register om bijvoorbeeld te controleren of iemand een bankrekening kan openen, of bij schimmige vastgoedtransacties.
UBO op slot
Tot drie jaar gelden had iedereen met een ‘legitiem’ belang toegang tot het register. Daar vielen ook onderzoekers en journalisten onder. Die hebben natuurlijk een maatschappelijke rol, maar de vrees is toch dat de persoonlijke gegevens van ondernemers zo in de openbaarheid kunnen komen. Het Europese Hof van Justitie zette daarom met het oog op de privacy een streep door de toegang tot het register.
Zelf achter pc
Op zich had het Hof een punt, alleen is de maatregel doorgeschoten. Het register zit nu wel erg dicht. Ondernemers en belanghebbenden kunnen hun notarissen en advocaten geen machtiging geven om hun eigen UBO-gegevens op te vragen. Zij moeten zelf met hun DigiD achter het scherm kruipen om hun gegevens bij de Kamer van Koophandel, die het register beheert, op te vragen. En dat elke keer als er om een uittreksel wordt gevraagd, bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening. Dat telt op, zeker als zij meerdere BV’s hebben.
Weer toegang geven
Als die handelingen kunnen toch niet de bedoeling zijn. Zeker niet van een kabinet dat de administratieve lasten van ondernemers wil verminderen. Gelukkig ligt er een wetsvoorstel om notarissen, advocaten en andere financiële dienstverleners (weer) zelf toegang te geven tot het register. Daar hebben wij ook altijd voor gepleit. Alleen kost de behandeling van een wetsvoorstel in de Tweede Kamer veel tijd. Laat de Kamer van Koophandel in de tussentijd in elk geval het machtigingsbeleid aanpassen, want dat kan gewoon. Dan wordt het UBO-register weer wat het moet zijn: saai, degelijk en toegankelijk voor wie het bestemd is. En kunnen ondernemers zich weer concentreren op waar ze er voor zijn: ondernemen.
Tomas Arons
Strategisch beleidsadviseur ondernemingsrecht