24 SEP, 2024 • Column
Stimuleer investeren in verbeteren waterkwaliteit
We tappen nog steeds gedachteloos een glas drinkwater, maar de wereld achter dat water is complex geworden. Hoe houden we het schoon en beschikbaar? Hoe voorkomen we overlast? Dat zijn flinke opgaves voor de komende decennia. Water is uiteraard ook cruciaal voor het bedrijfsleven om iedereen van producten en voeding te blijven voorzien. Ze denkt en werkt dan ook graag mee aan de water-uitdagingen, samen met de overheden, waterschappen én burgers. Laten we er dan wel voor zorgen dat er genoeg tijd is, en haalbare doelen zijn om de kwaliteit en beschikbaarheid van water te garanderen.
De watervoorziening is (niet meer) vanzelfsprekend, een beetje vergelijkbaar met het elektriciteitsnet, dat ook aan z’n grenzen zit. Het aanbod én de kwaliteit van drinkwater staat sterk onder druk, zelfs in Nederland, onder meer vanwege klimaatverandering.
Oplopende druk
Op Europees niveau is een zogeheten Kaderrichtlijn Water (KRW) opgesteld. Al het oppervlakte- en grondwater in de EU-landen moet in 2027 ‘schoon en gezond’ zijn. Iedereen is daar voor, en we zien dat de druk oploopt om de doelen binnen drie jaar allemaal voor elkaar te krijgen. Want wat gebeurt er als die richtlijn níet wordt gehaald? Dan gaan we net zoiets zien als bij de stikstofcrisis: de economie komt stil te liggen. De rechter kan bedrijven verbieden uit te breiden, de aanleg van wegen stoppen, of de bouw van huizen stilleggen, omdat al dat werk niet aan de KRW voldoet.
Dan maar de Europese doelen negeren? Nee, zeker niet. Het is juist belangrijk dat dit kabinet meer prioriteit geeft aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Het bedrijfsleven wil daarin graag samenwerken met minister Madlener van IenW. Er ligt al een gezamenlijk actieprogramma dat bedrijven helpt hun emissies terug te dringen.
Aanscherping
Belangrijk is nu dat bedrijven de kans krijgen om investeringen te doen om de waterkwaliteit in Nederland verder te verbeteren. En we moeten zorgen dat de komende verdere aanscherping van de KRW-regels waar Brussel nu aan werkt, ook hetzelfde handelingsperspectief biedt voor bedrijven.
Samen kunnen we een watercrisis voorkomen: burgers – die twee derde van het drinkwater verbruiken – de overheid en het bedrijfsleven. Iedereen heeft er belang bij en ‘water’ is te groot en complex om dit alleen op te lossen. Dat vraagt om goede samenwerking en daarover horen wij het debat met de minister graag op 24 september!
Ton Ravesloot
Beleidsadviseur milieu