3 OKT, 2024 • Blog

De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU): wat als je werknemer eerder wilt stoppen met werken?

De Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) is een regeling waardoor werknemers met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken. Er is momenteel veel discussie over het vroeg-pensioen, maar er zijn ook doorbraken zichtbaar. In dit artikel lees je meer over wat de regeling precies inhoudt voor werknemers én werkgevers en wat de opties zijn als je werknemer eerder wilt stoppen met werken.

Wat houdt de RVU precies in?

Dankzij de Regeling Vervroegde Uittreding is het voor mensen met een zwaar fysiek mogelijk om eerder uit dienst te treden en de periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen met een maandelijkse uitkering. Deze wordt uitgekeerd door de werkgever.

Bij zware beroepen kun je denken aan werknemers die vaak fysiek en mentaal belastend werk hebben verricht, zoals politieagenten en ov-personeel. Het doel van de regeling is om deze werknemers de mogelijkheid te geven eerder met pensioen te gaan, zonder dat dit leidt tot grote financiële nadelen.

Wat betekent de RVU-regeling voor werkgevers?

In de praktijk komt het erop neer dat werkgevers via de RVU een financiële bijdrage leveren aan de vroegtijdige uittreding van hun werknemers. Normaal gesproken betalen zij 52 procent RVU-heffing over deze uitkering. Dit is een boete om te voorkomen dat oudere werknemers massaal uit dienst gaan. Maar in het pensioenakkoord is afgesproken dat de RVU-regeling versoepeld wordt tussen 2021 tot en met 2025. Als werkgever betaal je in deze periode geen RVU-heffing en minder belasting over de uitkering.

Lees ook: Alles over de nieuwe Pensioenwet

Waarom is de regeling ingesteld?

In de afgelopen decennia is de AOW-leeftijd in Nederland geleidelijk verhoogd. Dit komt onder andere omdat mensen gemiddeld steeds langer leven en het aantal gepensioneerden toeneemt. Het verhogen van de AOW-leeftijd was bedoeld om de kosten van ouderdomspensioenen te beheersen in een tijd van vergrijzing.

Maar voor veel werknemers, voornamelijk als je fysiek zwaar werk verricht, is het moeilijk om door te werken door de AOW-leeftijd. Om deze reden is er voor deze groep mensen de mogelijk om eerder te stoppen met werken, zonder dat zij financieel zwaar benadeeld worden. De RVU biedt deze mogelijkheid en heeft tot doel om oudere werknemers te ondersteunen bij hun overgang naar pensioen.

Voordelen van vervroegd uittreden

De RVU biedt voordelen voor zowel werknemers als werkgevers.

 Voordelen voor werknemers:

  • Een betere gezondheid: Veel oudere werknemers die fysiek of mentaal zwaar werk verrichten, vinden het moeilijk om door te werken tot hun AOW-leeftijd. De RVU-regeling biedt deze werknemers de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken.  Hierdoor ontstaat waarschijnlijk een betere fysieke en mentale gezondheid.
  • Financiële zekerheid: De RVU zorgt ervoor dat werknemers die gebruik maken van de regeling niet zonder inkomen komen te zitten. Hoewel de RVU-uitkering vaak lager is dan het reguliere loon, biedt het toch een vorm van financiële zekerheid tot de AOW-leeftijd.
  • Flexibiliteit in de overgang naar pensioen: Werknemers kunnen met de RVU eerder stoppen met werken zonder dat zij meteen met pensioen hoeven te gaan. Dit biedt hen de mogelijkheid om de tijd tussen hun werkzame leven en hun pensioen flexibeler in te vullen. Sommige werknemers kiezen er bijvoorbeeld voor om deeltijds te blijven werken of om vrijwilligerswerk te doen.

Voordelen voor werkgevers:

  • Verjonging van de arbeidsmarkt: Als oudere werknemers via de RVU eerder met pensioen gaan, ontstaat er ruimte voor jongere werknemers om door te stromen naar hogere posities. Dit kan bijdragen aan de verjonging van de arbeidsmarkt.
  • Kostenbesparing: Alhoewel je als werkgever een financiële bijdrage levert aan de vervroegde uittreding van je werknemer, kan dit op de lange termijn voordelig zijn. Oudere werknemers hebben vaak hogere salarissen en arbeidsvoorwaarden, en kunnen bovendien vaker ziek zijn. Door werknemers vervroegd te laten uittreden, kun je als werkgever kosten besparen op lange termijn.
  • Verminderen van werkdruk: Als oudere werknemers die zwaar werk verrichten eerder stoppen met werken, kunnen werkgevers de werkdruk verlichten voor andere werknemers. Dit kan leiden tot een hogere werknemerstevredenheid en meer productiviteit.

Waarom is de RVU-regeling onder discussie?

Er is de laatste tijd veel discussie over de RVU-regeling. Werknemers hebben namelijk tot eind 2025 de tijd om gebruik te maken van de aangepaste regeling. Daarna betaalt de werkgever meer belasting en opnieuw de RVU-heffing. De kans dat een werknemer dan vroeger uit dienst mag en kan treden is veel lager.

De vakbonden eisen nu een permanente en structurele regeling. Er zijn acties en stakingen georganiseerd rond voetbalwedstrijden, in het spoor- en streekvervoer, de havens en verschillende andere sectoren. Vooral politieagenten en ov-personeel hebben van zich laten horen.

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de bonden een voorstel gedaan. Daarin staat volgens de FNV de regeling tijdelijk blijft. Ook wil de minister het voor maximaal vijftienduizend werknemers per jaar mogelijk maken om eerder te stoppen. Verdien je meer dan een bepaalde inkomensgrens, dan zou je als werknemers zelfs niet meer voor de regeling in aanmerking komen.

Hier zijn de vakbonden natuurlijk op tegen. De minister en vakbonden zullen blijven onderhandelen tot er meer duidelijkheid komt over de toekomst van de RVU-regeling.

Update: de politie en de vakbonden zijn het eens geworden over een overbruggingsregeling voor het vroegpensioen. Politiemedewerkers uit het jaar 1961 kunnen nu drie jaar voor hun AOW stoppen met werken en dat overbruggen met een politie-uitkering. Zij dreigden tussen het wal en schip te raken met het einde van de versoepeling.

Beeld: iStock