6 FEB, 2025 • Column
Ook ‘duurzame’ BIZ moet van ondernemers blijven
Hoe krijg je bedrijven op een bedrijventerrein zo ver dat ze gezamenlijk investeren in verduurzaming? Want samen sta je sterker. Minister Beljaarts van Economische Zaken denkt dat de Bedrijven Investeringszone (BIZ) daar een mooi instrument voor is. Daar kan hij best eens gelijk in hebben. Zolang de BIZ maar niet een verplicht nummer wordt voor ondernemers.
Meerderheid beslist
Want hoe is het nu? Ondernemers op een bedrijventerrein of in een winkelgebied kunnen gezamenlijk besluiten of ze een BIZ willen oprichten. Is de meerderheid voor, dan kan die BIZ er komen. En die geldt dan voor álle ondernemers. Ook een beetje verplicht (voor de minderheid), maar in elk geval niet door de overheid opgelegd.
Meer tijd nodig
Met het geld dat de deelnemers bijdragen wordt het bedrijventerrein of het winkelgebied mooier gemaakt. Of duurzamer dus. Die bijdragen vormen een aanvulling op wat de overheid moet doen, en komt daar niet voor in de plaats. De BIZ is dus van, voor en door ondernemers, en dat moet zo blijven. Maar dat betekent wat mij betreft niet dat er helemaal níets aan de BIZ kan worden veranderd. De maximale looptijd bijvoorbeeld. Die is nu vijf jaar. En dat is wat weinig voor grote investeringen op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energie of afvalinzameling. Dan ligt een looptijd van tien jaar meer voor de hand.
Verlengen zonder meting
Nu is al mogelijk om een BIZ te verlengen na vijf jaar, alleen moet dan opnieuw worden gemeten hoeveel ondernemers (nog) mee willen doen. Ik zou liever zien dat zo’n meting niet nodig is als de BIZ verder ongewijzigd blijft. Want er gaat veel tijd en energie verloren bij het organiseren van zo’n ‘draagvlakmeting’. Dus als minister Beljaarts dat kan regelen, en de BIZ verder een zaak van ondernemers blijft, wordt het inderdaad een mooi instrument voor verduurzaming.
Susanne van Dijk
Strategisch beleidsadviseur BIZ