21 MEI, 2025 • Nieuws
Ondernemersorganisaties: ambitie nodig bij uitwerking plannen voor interne markt
VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen het actieplan van de Europese Commissie om zakendoen op de interne markt te vereenvoudigen. De ondernemersorganisaties pleiten al veel langer voor het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen EU-landen onderling. Ondernemers hebben daar last van die barrières en ze zijn slecht voor de Europese concurrentiekracht. Het actieplan komt bovendien op een goed moment, want juist in deze tijd van geopolitieke spanningen en handelstarieven is versterking van de interne markt de beste verzekering voor onze welvaart, aldus de ondernemersorganisaties. Zij roepen op tot ambitie en snelheid in de uitwerking van de plannen, die tot concrete acties en verdere integratie van de interne markt moeten leiden.
De interne markt is de afgelopen jaren in Brussel geen prioriteit geweest, terwijl deze nog lang niet ‘af’ is. Ondernemers ervaren een toenemende lappendeken aan handelsbarrières en verschillende regels per lidstaat. Daarmee wordt onze Europese markt onnodig op achterstand gezet ten opzichte van de VS en China. Volgens het IMF zijn de barrières op de interne markt vergelijkbaar met een handelstarief van 44 procent op goederen en van 110 procent op diensten. En volgens eerdere cijfers van de Europese Commissie zelf kan het wegnemen van die barrières 713 miljard euro aan extra bbp opleveren.
Verschillende nationale regels
In haar vandaag gepresenteerde actieplan komt de Europese Commissie met een top 10 (de ‘terrible ten’) aan domeinen met handelsbelemmeringen die zij wil gaan aanpakken. Daaronder vallen bijvoorbeeld de verschillende nationale regels omtrent etikettering, beroepskwalificaties, de afwijkende nationale meldprocedures voor detachering en de belemmeringen in het grensoverschrijdend vervoer van afval als nieuwe grondstof voor de circulaire economie.
Voor het mkb
Behalve het wegnemen van concrete barrières doet de commissie ook voorstellen voor een beter werkende interne markt voor specifiek het mkb. Zo wil zij een ‘MKB ID’ introduceren, waarmee ondernemers gemakkelijk in heel Europa aanspraak kunnen maken op mkb-regelingen. Ook wil de commissie het think small first-principe consequenter gaan toepassen bij nieuwe wetgeving om onwerkbare regels voor het mkb in een vroeg stadium te voorkomen. Verder wordt er een nieuwe bedrijfsgrootte-categorie geïntroduceerd tussen het mkb en het grootbedrijf (zogenaamde ‘mid-caps’) om deze bedrijven bijvoorbeeld te ontzien bij bepaalde rapportageverplichtingen.
Aandeel lidstaten
VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het belangrijk dat de voorstellen van de Europese Commissie voortvarend worden opgepakt en zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Om de interne markt daadwerkelijk van nieuwe energie te kunnen voorzien, zullen de lidstaten een groot aandeel moeten leveren in de realisatie van de strategie. De ondernemersorganisaties gaan de plannen meer in detail met hun leden bestuderen en leveren graag hun bijdrage aan de verdere uitwerking van de Brusselse voorstellen.