21 JUN, 2024 • Column

'Jaarlijkse bijdrage Handelsregister verkeerde keuze'

Als ondernemer schrijf je je in het Handelsregister in. Je geeft jouw bedrijfsnaam en persoonsgegevens door aan de Kamer van Koophandel (KVK) en betaalt een eenmalige bijdrage van € 80,10. De droom van een eigen onderneming wordt werkelijkheid en voor de meesten is dat het wel wat het Handelsregister betreft.

 

Meer betalen voor Handelsregister

Als het aan het ministerie van Economische Zaken (EZK) ligt, gaat dat straks allemaal veranderen. Het wil dat ondernemers jaarlijks, en dus meer, gaan betalen voor het register en zegt dat daarmee hun privacy beter wordt beschermd. Dat laatste klínkt heel positief, want je wilt als ondernemer niet dat mensen ongevraagd bij je aankloppen omdat ze je data uit een register hebben.

 

Extra miljoenen verantwoorden

Maar de privacy wordt momenteel beter gewaarborgd dan in het nieuwe wetsvoorstel van EZK. En over die jaarlijkse bijdrage: KVK verdiende het afgelopen jaar zestig miljoen euro via het Handelsregister. Met het nieuwe voorstel haalt het 85 miljoen op en nergens kan het ministerie of het KVK verantwoorden dat ze die 25 miljoen extra nodig heeft.

 

Europese regels

EZK zegt dat ze de prijs voor de inschrijving – van eenmalig tachtig euro, naar jaarlijks 25 – wel moet doorvoeren vanwege nieuwe Europese regels. Daarin staat dat je voor sommige data uit het register géén geld meer mag vragen. Daarnaast gaat er een goedkoper abonnement gelden voor bedrijven die grote hoeveelheden data uit het register aankopen. Waarom? Omdat ze ‘goedkope’ data minder snel doorverkopen, zo redeneert het ministerie.

 

Kosteloze data

Dat is de omgekeerde wereld. Data voor weinig geld verkopen en dan de rekening daarvoor leggen bij (veelal kleinere) ondernemers die het Handelsregister daar nooit voor gebruiken. Die vervolgens zelf meer kans lopen dat zij ongewild worden benaderd. Het wrange is, de EU wil dat kosteloze data het mkb ten goede komt. Een jaarlijkse bijdrage verhoogt juist de kosten voor het mkb.

 

Vind alternatieven

Te gemakkelijk wordt gedacht dat ondernemers een eventueel gat in de begroting moeten dichten. Kijk naar alternatieven. Niet alles hoeft kosteloos te zijn. En grootgebruikers, wie dat dan ook zijn, moeten gewoon betalen voor het gebruik, niet minder! Dat is toch voor iedereen veel eerlijker?

 

 

Susanne van Dijk

Strategisch beleidsadviseur handelsregister

economische zakeneuropese unie (eu)handelsregisterkamer van koophandelmkb (midden- en kleinbedrijf)privacy