17 FEB, 2022 • Europees nieuws

Investeren moet je leren: Europese begrotingsregels

Met de jaarwisseling hadden we twee jubilea te vieren. De Economische en Monetaire Unie (EMU) bestaat 30 jaar en de euro 20 jaar. Onvoorstelbaar als je je indenkt hoever de gemeenschappelijke markt en munt sindsdien zijn gekomen en welke voordelen die hebben opgeleverd. Zo berekende de Bertelsmann Stiftung dat deze Europese projecten een jaarlijkse economische groei van meer dan €1.500 per Nederlander oplevert.

 

Reden voor een feest zou je zeggen, maar Corona drukt natuurlijk zijn stempel. Zo zijn de vangrails voor de euro en de EMU, in de vorm van het Stabiliteit- en Groeipact (SGP), tijdelijk buitenspel gezet zodat overheden konden ingrijpen. Deze Europese begrotingsregels gaan in 2023 in principe weer gelden. Maar dat is nog niet zo eenvoudig, want er zijn breed gedeelde meningen om deze regels eerst aan te passen.

 

Ook Nederland maakt zich op voor de discussie. Niet alleen de overheid, maar ook het bedrijfsleven wordt direct geraakt door de Europese begrotingsregels. Ten slotte drijft geen enkele Europees land meer handel met andere EU-lidstaten dan ons land. VNO-NCW en MKB-Nederland nemen ook deel aan deze discussie aan de hand van onze middellange termijn visie waarin investeringen voorop staan. Investeringen die vorm geven aan de broodnodige digitale en groene transities moeten de ruimte krijgen en verdienen daarom een aangepaste behandeling in de begrotingsregels.

 

Daarom pleiten wij voor een ‘knip’ tussen enerzijds consumptieve uitgaven en anderzijds investeringen. Dat kan via een golden rule waarmee wij, omwille economische en duurzame groei, investeringen uitzonderen van de Europese begrotingsregels. Deze gulden regel zou dan gecombineerd moeten worden met verplichte hervormingen die de lidstaten moeten doorvoeren. Zodat op de lange termijn deze investeringen leiden tot houdbare overheidsfinanciën en economische groei in heel Europa. Maar goed, om dat te bereiken moet je wel kunnen lenen voor investeringen. Zo gaat dat in het bedrijfsleven ook.