21 MEI, 2025 • Nieuws

‘Huurbevriezing leidt tot bouwstop, heroverweeg plannen’

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de Tweede Kamer op om de huurbevriezing te heroverwegen en de Woontop-afspraken uit te voeren. De woningnood vraagt erom dat we tempo krijgen in de woningbouw. Bevriezing van de huren leidt juist tot het tegenovergestelde. Vandaag spreekt de Tweede Kamer met minister Mona Keijzer over de staat van de volkshuisvesting.

Eind april werd uit de Voorjaarsnota duidelijk dat de regeringspartijen en het kabinet de huren van sociale huurwoningen van woningcorporaties voor twee jaar willen bevriezen. De bevriezing geldt niet voor de ca. 450.000 huishoudens die huren van een particuliere verhuurder. Een besluit dat de partijen die in december 2024, nog geen half jaar geleden, de Woontop met het kabinet ondertekenden maar moeilijk kunnen volgen. Dat waren provincies, gemeenten, woningcorporaties, bouwers, makelaars, ontwikkelaars en ondernemersorganisaties.

Een huurbevriezing staat haaks op de afspraken die toen zijn gemaakt. Het zorgt er namelijk voor dat er niet méér, maar juist véél minder betaalbare woningen worden gebouwd! Bevriezing betekent dat woningcorporaties tot 2034 €35 miljard minder kunnen investeren in betaalbare woningen. De corporaties kunnen ook minder woningen verduurzamen en opknappen waardoor de energielasten voor huurders hoog blijven – en huurders een woning van mindere kwaliteit moeten accepteren. Uitgerekend de huurders met de laagste inkomens zullen de negatieve gevolgen van de huurbevriezing het meest zullen voelen, zoals ook de toezichthouder woningcorporaties vorige week schreef. Dat kan toch onmogelijk de bedoeling zijn.

Een huurbevriezing veroorzaakt onherroepelijk een bouwstop. Dat maakt het onmogelijk om de noodzakelijke100.000 woningen per jaar te bouwen. Ook het doel om tweederde betaalbaar te bouwen raakt uit zicht. Vele woningbouwprojecten met betaalbare koop- en huurwoningen in het middensegment zullen stil komen te liggen, omdat deze projecten (mede) afhankelijk zijn van de investeringen van woningcorporaties. Bovendien zorgt de huidige onvoorspelbaarheid over het huurbeleid ervoor dat het voor institutionele investeerders zoals pensioenfondsen, maar ook andere partijen onaantrekkelijker wordt om in Nederlandse woningen te investeren.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen daarom de Tweede Kamer op om de huurbevriezing te heroverwegen en de Woontop-afspraken uit te voeren. De woningmarkt in Nederland functioneert nu erg slecht – en de woningnood vraagt om samenwerking, consistent beleid en dat we tempo krijgen in de woningbouw. Een voorspelbaar en stabiel investeringsklimaat is geen luxe, maar de randvoorwaarde waarop betaalbare woningen kunnen worden gerealiseerd. De overheid heeft daarin een belangrijke rol. Alle investeerders –woningcorporaties, pensioenfondsen of particuliere eigenaren – moeten op lange termijn kunnen rekenen op inkomsten om te kunnen blijven verhuren en te blijven bouwen.

woningbouw