4 OKT, 2024 • Column

Gerichte cyberinformatie aan bedrijven is een must

De digitale dreiging op Nederlandse bedrijven is groot, vanuit criminelen maar ook vanuit landen die cyberaanvallen inzetten voor spionage of sabotage. Iedere ondernemer is dan ook potentieel slachtoffer van een cyberaanval met alle gevolgen voor de ondernemer zelf, de keten en de maatschappij. Voorkomen lukt niet voor honderd procent, maar wat dan wel? Ik zeg: meer gerichte informatie vanuit de overheid aan bedrijven, zorg als ondernemer voor een plan B, en denk als overheid na over schaarste aan cyberkennis en -capaciteit.

Cyberdreiging

Het Rijk informeert bedrijven al over cyberdreigingen – en kwetsbaarheden, maar ik hoor dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Vitale sectoren – denk aan energie, telecom, drinkwater etc. – hebben behoefte aan snelle, desnoods ruwe inlichtingeninformatie. Zo kunnen ze snel tegenmaatregelen nemen om hun processen veilig te stellen, waardoor Nederland blijft draaien. Mkb’ers hebben juist behoefte aan concrete adviezen van de overheid: hoe kom ik erachter of ik kwetsbaarheid X in mijn systemen heb, en zo ja, wat moet ik doen?

Plan B

Een cyberincident of -crisis is niet altijd het gevolg van opzettelijk handelen. De computerstoring van afgelopen zomer was een menselijke fout met als gevolg dat overal ter wereld luchthavens, banken, ziekenhuizen en vervoersbedrijven werden platgelegd. Eigenlijk moet elke ondernemer een plan B hebben, zo noem ik het, als het misgaat. Heb je een reservesysteem of een papieren versie om toch door te gaan? Ook hierbij kan de overheid helpen: zij kan handvatten leveren waarmee mkb’ers tot een realistisch en behapbaar  plan B kunnen komen.

Vitale sectoren

Ook moet de overheid duidelijk voor ogen hebben wie als eerste wordt geholpen in geval van een cybercrisis. Op die momenten ontstaat er namelijk al snel schaarste aan cyberkennis en capaciteit. Zo bleek vorig jaar nog bij de landelijke cyberoefening ISIDOOR. Het zal altijd van de situatie afhangen (als bijvoorbeeld telecom uitvalt heeft iedereen een probleem) maar je kunt van tevoren wel samen met de vitale sectoren tot afwegingen komen wie als eerste geholpen zou moeten worden.

Digitalisering maakt het leven een stuk makkelijker, maar er zitten ook risico’s aan. Zijn wij als samenleving voorbereid? Laten we goed informatie uitwisselen, en als ondernemer een plan B hebben. Prepare for the worst, hope for the best!

 

Sabine Gielens

Strategisch beleidsadviseur veiligheid