21 APR, 2023 • Europees nieuws

Europese Commissie komt met voorstellen om consumenten te helpen vergroenen

Op 22 maart kwam de Europese Commissie met twee nieuwe voorstellen om consumenten te helpen bewustere keuzes te maken met het oog op vergroening. Het eerste betreft ‘Green claims’- de onderbouwing die bedrijven moeten leveren om te laten zien dat ze hun groene beloftes waar maken – en het tweede is het ‘Recht op reparatie’ – dat het aantrekkelijker moet maken om producten te repareren in plaats van direct nieuwe producten aan te schaffen.

 

Green Claims
Consumenten willen steeds vaker bewuste keuzes maken en duurzame producten kopen, die gemaakt zijn onder goede arbeidsomstandigheden. Bedrijven springen hier op in door deze producten aan te bieden. Het is daarbij wel van belang dat de labels die op een product geplakt worden juist en betrouwbaar zijn.

 

De Europese Commissie vindt na onderzoek dat meer dan de helft van de groene claims van bedrijven zwak of zelfs helemaal niet onderbouwd zijn en soms zelfs misleidende informatie geven. Het vertrouwen van consumenten in deze labels is daardoor laag.

 

Om dat te verbeteren komt de Europese Commissie nu met een ‘green claims’ voorstel om greenwashing – jezelf of je product groener voordoen dan ze eigenlijk zijn – tegen te gaan. Zo komen er duidelijke vereisten en informatieverplichtingen, inclusief hoe deze gegevens (onafhankelijk) gecontroleerd moeten worden. Hiermee moet het vertrouwen in labels teruggebracht worden.

 

Right to Repair
Een andere bewuste keuze is om een product dat kapot is te repareren, in plaats van te vervangen. Volgens de Europese Commissie heeft de nadruk de afgelopen decennia vooral gelegen op het vervangen van oude of kapotte producten, terwijl reparatie vaak veel duurzamer is. Met het nieuwe voorstel over recht op reparatie moet reparatie makkelijk en goedkoper worden, waardoor dit vaker zal gebeuren.

 

Zo moet het voor consumenten makkelijker worden om producenten te vragen een product te repareren. Ook moeten producenten meer informatie verschaffen. Daarnaast wil de Commissie reparateurs ondersteunen, onder andere door een online platform dat consumenten moet helpen een reparateur bij hen in de buurt te vinden, prijzen en kwaliteit te vergelijken en door een nieuwe kwaliteitsstandaard op te zetten.

 

Vervolgproces
VNO-NCW en MKB-Nederland staan zeer positief tegenover de doelen van deze voorstellen en zullen deze goed bestuderen. Samen met onze koepels willen wij input leveren aan de Commissie en het Europees Parlement. De voorstellen zijn nauw gelieerd aan eerdere voorstellen zoals ‘ecodesign’ en ‘empowering the consumer for the green transition.’

duurzaamheideuropese uniemilieu