19 JUL, 2024 • Column
Europa moet voor duurzaam en interne energiemarkt gaan
Uit een recent verschenen rapport blijkt dat we in Europa veel meer betalen voor onze energie dan in bijvoorbeeld de VS, India en China. Zet dat maar in de lijst ‘ik kijk er niet van op, maar schrik er toch van’. Hogere energieprijzen jagen bedrijven weg uit ons continent en maken ons meer afhankelijk van andere landen. We moeten ons daarom als Europa gezamenlijk richten op het beste alternatief: het produceren van veel meer duurzame, groene energie. En daar is haast bij geboden.
Veel energie
Het rapport waar ik het over heb, van Compass Lexecon, is gemaakt in opdracht van Business Europe, de Europese werkgeversorganisatie. De conclusie is dat de prijzen voor energie nu wereldwijd uiteen lopen en dat ze in de EU de komende tien jaar wel twee tot drie keer hoger kunnen liggen dan in de VS of China. Dat zijn enorme verschillen. Ik begrijp wel dat bedrijven die nu veel energie nodig hebben voor hun productieproces zich dan stevig achter de oren krabben: blijven we in Europa of gaan we bijvoorbeeld naar Azië?
Elektriciteitsnetwerk
Helaas steekt Nederland er in Europees verband ook nog eens negatief boven uit. En ik zie eerlijk gezegd ook niet meteen aanwijzingen dat de energieprijzen bij ons gaan dalen. Als Europa moeten we ons dus meer op groene energie, op groene stroom en waterstof, richten. Wek dat op en bouw de masten, leg de kabels en leidingen aan, over de landsgrenzen heen, om de Europese landen te verbinden en zorg dat er een goed elektriciteitsnetwerk ligt. Zo bieden we niet alleen een goedkoper alternatief, maar werken we ook samen aan een duurzamer Europa.
Waterkrachtcentrales
Hoe ziet dat er in de praktijk uit? We kunnen in het noordwesten van Europa gebruikmaken van de wind, in het zuiden vangen we de kracht van de zon op. We kunnen waar mogelijk waterkrachtcentrales bouwen. Overheden moeten dan in netwerken, in energienetten, investeren zodat alle landen hiervan kunnen profiteren. Jazeker, daar zijn enórme bedragen mee gemoeid, maar die investeringen doen we samen, alle landen, overheden en de markt. En we zullen er nooit spijt van krijgen.
De-industrialisatie
Doen we dat niet, dan voorspel ik de de-industrialisatie van Europa: bedrijven gaan dit continent verlaten omdat het onbetaalbaar wordt. Dan worden wij nóg afhankelijker van machtsblokken als China en Amerika. Laten we dus snel aan de slag met onze eigen duurzame energieprojecten. Dat kan onder meer door vergunningen daarvoor sneller af te geven. Het is nog niet te laat, maar langer wachten kan écht niet.
Frits de Groot
Strategisch Beleidsadviseur energie en klimaat