27 NOV, 2024 • Column

EKV: stilstand is achteruitgang

Maar liefst 30 procent van het Nederlands bnp wordt in het buitenland verdiend, door internationale handel. Dat gebeurt mede dankzij de exportkredietverzekering (EKV), waarmee bedrijven de leningen die nodig zijn voor hun import en export, kunnen verzekeren.

Achterstand

EKV is een overheidsinstrument om handel te bevorderen. Bijna alle landen kennen zo’n regeling. Nu is het zo dat Nederland achterop dreigt te raken in de EKV-wereld. De huidige geopolitieke dynamiek en de groeiende fragmentatie van de wereldeconomie maken duidelijk dat andere landen hun EKV inzetten om nationale belangen te bevorderen. Denk hierbij aan het strategische koppelen van industriebeleid aan exportbeleid, zoals gedaan door landen als Duitsland en Zweden. In Nederland mag EKV daar momenteel niet voor worden gebruikt, en daardoor dreigen we het internationale peloton te verliezen.

Onderhoudsbeurt

Het is hoog tijd voor een onderhoudsbeurt voor het EKV-mandaat. Bijvoorbeeld door het mandaat uit te breiden naar het financieren van groene, duurzame projecten over de grens. Daarmee kunnen onze bedrijven sneller en effectiever inspelen op internationale ontwikkelingen en uitdagingen, zoals de energietransitie en klimaatfinanciering. Andere landen hebben ons al ingehaald op het gebied van groene financiersmogelijkheden. Waarom blijven wij achter?

Laat de teugels vieren

De ironie is schrijnend: terwijl EKV ons miljarden oplevert, durven we de stap naar modernisering niet te maken. Ministers Klever en Heinen moet de teugels laten vieren en de uitvoerder van de EKV meer zelfstandigheid geven om zelf te bepalen welke projecten te financieren. Laat de politiek zich richten op de grote lijnen, en geef de uitvoerders de ruimte om flexibel en innovatief te handelen. Alleen zo kunnen we de EKV transformeren van een Trade Facilitator naar een Trade Creator en zelfs een Growth Promotor.

Vol gas

Nederland heeft de kennis en kunde in huis. Het is tijd om het EKV-mandaat te verbreden, ruimte te creëren voor nieuwe instrumenten en onze concurrentiepositie internationaal te versterken. De motor van onze economie staat in de startblokken. Nu is het aan de politiek om het gaspedaal in te trappen.

buitenlandse handelexportfinancieringimportinternationaal duurzaam ondernemen