25 OKT, 2024 • Column

EKV: Het verzekeren van onze handelsgeest

Nederland is een handelsland. Om dat te blijven is het belangrijk dat de omstandigheden om in Nederland te produceren en exporteren minstens net zo goed als in andere landen. Een gelijk speelveld noemen we dat. Zo zorgen we ervoor dat Nederland zijn internationale concurrentiepositie behoudt. Best belangrijk, want we verdienen maar liefst 30 procent van ons bnp in het buitenland.

Exportsteun

Een van de instrumenten die hieraan bijdraagt is de exportkredietverzekering (EKV). Internationale transacties worden meestal gefinancierd met een lening van een bank, aan de koper, of aan de exporteur om te kunnen produceren. Dankzij een EKV weet de bank dat de lening terugbetaald wordt, en krijgt de ondernemer een lening tegen een lagere rente of met langere looptijd. Win-win toch?

Klimaatoplossingen

Het mooie is ook dat Nederlandse klimaat- en milieuoplossingen gemakkelijker geëxporteerd kunnen worden naar risicovolle landen. Zeker als de inwoners van die landen wel enorm gebaat zijn bij verbetering van het milieu. Denk aan de export van machines om afval te sorteren, of investeringen in een bedrijf dat het benzineverbruik in de scheepvaart vermindert. Belangrijk toch dat de inwoners van zulke landen aan een schoner milieu geholpen worden, ook als hun land als risico wordt gezien. Nog meer win-win.

Winstgevend

Ik ben dan ook best verbaasd dat elke keer de discussie oplaait om de regeling weer af te schaffen. Dat een kabinet soms ergens op moet bezuinigen, snap ik. Maar wat voor bezuiniging levert de afschaffing van de EKV? Als gebruiker betaal je een premie voor een garantie van de overheid en geld kost het niet. Je maakt met de afschaffing dus geen geld vrij voor andere overheidsuitgaven.

Laten we verstandig zijn en onze handelsgenen verzekeren met EKV. Want zonder deze regeling is de kans groot dat we meer verliezen dan winnen.

 

Carola Baller

Beleidsadviseur internationale handel

buitenlandse handelexportfinancieringinternationaal ondernemen