6 JUL, 2023 • Europees nieuws

Een Europese richtlijn voor maatregelen bij hitte en extreme kou?

In de zomer van 2022 is er in Europa een aantal hittegolven geweest. In Zuid-Europa zijn werknemers aan de gevolgen van een hitteberoerte overleden. Ook dit jaar is het gedurende een aantal aaneengesloten dagen zeer warm weer geweest en zullen er nog een aantal hele warme dagen in volgen in Europa. In EU-lidstaten hebben vakbonden de Europese Commissie opgeroepen tot een Europese richtlijn voor maximale werktemperaturen. Het Europees Verbond van Vakverenigingen heeft zich hierbij aangesloten.

 

Het werken in extreem warm weer heeft in de loop van de tijd steeds meer aandacht gekregen. Het Zweedse Raadsvoorzitterschap plaatste het onderwerp op de agenda van de top over veiligheid en gezondheid op het werk, die op 15 en 16 mei in Stockholm plaatsvond. Een aantal lidstaten heeft aangegeven al een aantal specifieke wettelijke maatregelen te hebben. Overigens is niet alleen de warmtestraling de factor die bepaalt of we het warm hebben. Andere oorzaken zijn de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de kleding en de fysieke inspanning. Door al die verschillende factoren is het moeilijk om precies vast te stellen onder welke omstandigheden wel en niet mag worden gewerkt om schade aan de gezondheid van werkenden te voorkomen. Een wettelijke grenswaarde voor de temperatuur waaronder wel of niet mag worden gewerkt zonder de gezondheid van de werknemer te schaden is er niet. In sectoren en bedrijven worden aan de hand van algemene regels maatregelen genomen, zoals aanpassing van werkroosters, voldoende mogelijkheden tot drinken, in de schaduw werken, het dragen van beschermende kleding om verbranding door de zon te voorkomen en het gebruik van zonnebrandcrème.

 

Tegen de achtergrond van dergelijke algemene en specifieke maatregelen is een Europese richtlijn, die voor bedrijven zou bepalen onder welke omstandigheden en onder welke maximum en minimum temperaturen zou mogen worden gewerkt, overbodig. Wel blijft het nodig vanuit sectoren en bedrijven inzichtelijk te blijven maken welke maatregelen worden genomen om gezondheidsschade bij het werken onder hitte en extreme kou te voorkomen en daarmee nieuwe regels af te wenden.

arbeidsomstandighedeneuropese unie (eu)